26 Σεπτεμβρίου 2013

Κοκοκο... παραιτηθείτε για να χάσετε όλες τις έδρες και να μείνει κενή αυτή του Επικρατείας

Πιθανή παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα συνιστά πολιτικό αυτοχειριασμό εκτιμά ο Συνταγματολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος μιλώντας στο Βήμα FΜ ανέφερε πως οι εκλογές που θα γίνουν, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, είναι εκλογές σε εκλογικές περιφέρειες, εάν υπάρξουν παραιτήσεις.

« Άρα, σε όλες τις περιφέρειες θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές και το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουν αυτές τις έδρες, αν είναι μία έδρα, το πρώτο κόμμα σε κάθε περιφέρεια. Άρα, το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να απαλλαγούμε από την παρουσία της Χ.Α.».

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τον βουλευτή Επικρατείας. Ο νόμος λέει σαφώς σε κάποια εκλογική περιφέρεια και όχι στην επικράτεια και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δυνατόν να μείνουν κενές έδρες, είτε μιλάμε για τον τελευταίο χρόνο της τετραετούς θητείας είτε να μη συμπληρωθούν όταν απαιτείται κατά το νόμο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος δεν απαιτεί επαναληπτικές εκλογές στο πεδίο των βουλευτών Επικρατείας. Άρα, θα μείνουμε με 299 βουλευτές.

Υπάρχει ένα ζήτημα καταχρηστικής παραίτησης, το οποίο θέτει ένα γενικότερο ζήτημα για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν μπορεί δηλαδή ένα κόμμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να οδηγεί όποτε θέλει σε εκλογές.

Κλείνοντας είπε: «Μακάρι να το κάνει από αυτή την άποψη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί είναι πολύ βολεμένη στα προνόμια που παρέχει η βουλευτική ιδιότητα και ιδίως η ασυλία».