09 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς κάνει… απόβαση στις Βρυξέλλες

Η στρατηγική της εθνικής εξωστρέφειας που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες ο Αντώνης Σαμαράς, με ηχηρά παραδείγματα την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και μια σειρά από επαφές με σημαίνοντες ηγέτες της Ευρώπης, οδηγεί τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στην πολιτική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει σειρά επαφών για το ελληνικό ζήτημα, και το πως διαμορφώνεται η κατάσταση για την Ελλάδα, στο περιθώριο της προσπάθειας της χώρας μας να βγει από την κρίση, να παρουσιάσει στο τέλος του τρέχοντος έτους πρωτογενές πλεόνασμα, να καταγράψει στις αρχές του 2013 χρονικά διαστήματα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, και να επιστρέψει έτσι στις διεθνείς αγορές για απευθείας δανεισμό, που θα σηματοδοτήσει στην πράξη την έξοδο από τα Μνημόνια.

Η επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες έρχεται μερικές μόλις μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου για τη νέα Μπούντεσταγκ, και θα προσφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό την ευκαιρία να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς θα διαγνώσει το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες για τη μελλοντική διαχείρηση του ελληνικού ζητήματος, δηλαδή το ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” του χρέους, ή μιας νέας οικονομικής βοήθειας που δεν θα συνεπάγεται ωστόσο τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Εκ των πραγμάτων, στις επαφές του Αντώνη Σαμαρά με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα κυριαρχήσει το ζήτημα της Ελληνικής Προεδρίας, που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2014, και θα “τραβήξει” την Ευρώπη στις εκλογές του Μαϊου του 2014 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

ysterogrfa.gr