22 Σεπτεμβρίου 2013

Προς συμφωνία με την τρόικα για «μικρό και ρεαλιστικό» πρωτογενές πλεόνασμα

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση, ως προς την επίτευξη ενός «μικρού, ρεαλιστικού και βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος», σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με τους εκπροσώπους των δανειστών Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και άνοιξε όλη σχεδόν τη βεντάλια των θεμάτων , με την τρόικα να θέτει ερωτήματα για τα δύσκολα θέματα, όπως πχ η αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ή και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την πηγή του οικονομικού επιτελείου, οι δύο πλευρές συνέκλιναν ως προς τις εκτιμήσεις τους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και το μακροοικονομικό σενάριο, που αφορά την υποχώρηση της ύφεσης φέτος και την επίτευξη μικρού ρυθμού ανάπτυξης του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά στο πλεόνασμα, η επισήμανση περί «μικρού και βιώσιμου», ερμηνεύεται ως «ψαλίδισμα» των εκτιμήσεων του οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι η τρόικα που μέχρι χθες προέβλεπε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δέχθηκε πλέον την εκτίμηση της Αθήνας για πλεόνασμα.

Εξάλλου για την ύφεση φέτος η κυβέρνηση εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,8% , με την τρόικα να μιλά για 0,1% μεγαλύτερη.

Η επίτευξη συμφωνίας στα μεγέθη του 2013 εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ως το τέλος της εβδομάδας επιτρέποντας να συνταχθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αγκάθι παραμένει όμως το θέμα του νέου φόρου ακινήτων για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία ως προς την εισπραξιμότητα και το ύψος του . Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα του φόρου υπέρ των τρίτων που θα καταργηθούν.

Από τα δυο αυτά μεγέθη εξαρτάται ο προϋπολογισμός του 2014.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε χθες , με την τρόικα να πιέζει για να δοθούν τα 8 δισ. ευρώ εντός του 2013, κάτι που δεν θεωρείται πλέον πιθανό, καθώς διαπιστώνεται οτι ορισμένες οφειλές δεν ειναι νόμιμες . Πάντως, προκειμένου να πέσει το ρευστό στην αγορά, ειναι πιθανό να αρχίσουν να πληρώνονται και οφειλές του 2012 από το ποσό των 8 δισ ευρώ.

Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση των ΛΑΡΚΟ , ΕΑΣ και ΠΥΡΚΑΛ, καθώς την Παρασκευή διαπιστώθηκε σοβαρή διάσταση απόψεων με την Κομισιόν στο πλαίσιο της συνάντησης με τον επικεφαλής της Γενικής Διευθυνσης Ανταγωνισμού κ. Γκ. Συζητήθηκε , επίσης, η εξόφληση οφειλών του δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε, εξάλλου, στην πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών.

ΤΑ ΝΕΑ