[Και εντάξει ο Άδωνις θα πει: "Μα για να τιμωρηθεί κάποιος που παρανομεί υπάρχει κάποια διαδικασία" ... δηλ. τι διαδικασία να ακολουθηθεί για γιατρό που γράφει αξονική σε νεκρό; Η συνήθης με τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά που θα διαρκέσουν 5 χρόνια στα οποία οι εξετάσεις σε νεκρούς θα έχουν γίνει 5.000; Σε διαθεσιμότητα ή στον εισαγγελέα θα πάει κανείς μπας και σφίξουν οι κ@λοι ή θα μείνουμε στις διαπιστώσεις;]
Το πάρτι στην υγεία φαίνεται ότι συνεχίζεται, καθώς όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, υπάρχουν γιατροί που γράφουν εξετάσεις ακόμη και σε...νεκρούς!
Σύμφωνα με τους ελέγχους του υπουργείου Υγείας, ερευνώνται ήδη 87 γιατροί για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί γιατρός ο οποίος συνταγογράφησε μέσα σε έναν μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, στα δίκτυα του οποίου έπεσαν άλλοι 60 γιατροί, έχουν γραφεί συνταγές φαρμάκων ακόμη και για νεκρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού που έχει γράψει παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την τρόικα συμφωνήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί θα απομακρύνονται. Εξάλλου, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.
Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας εάν συζητήθηκε το θέμα του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φορέας που να λειτουργεί ως πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας παράλληλα. Όπως φάνηκε, πάντως, από τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, ο ΕΟΠΥΥ πιθανότατα θα εξελιχθεί σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.