29 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς πιστώνεται την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής – Θα κάνει εκλογές;

Ανδρέας Κωνσταντάτος

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής” με τον …συναρπαστικό τρόπο που έγινε, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο . Η πρόκληση γίνεται ακόμα πιο ελκυστική καθώς η ΝΔ πήρε πάλι “κεφάλι” στις δημοσκοπήσεις μετά την αποτυχημένη φθινοπωρινή αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, είναι γνωστές οι διεθνείς πιέσεις -κυρίως της τρόικας- κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ της αδιατάρακτης υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος . Αλλά γνωρίζουν και γνωρίζουμε πως έτσι και αλλιώς το πολιτικό κλίμα θα περάσει από έντονες διακυμάνσεις τον Μάιο με τις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Τι θα ενοχλούσε την τρόικα εάν αυτό το σκηνικό το ζούσαμε έξη μήνες νωρίτερα;

Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν (και όχι αδίκως) ότι ίσως για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τόσο ισχυρά χαρτιά προκειμένου να διεξαγάγει έναν νικηφόρο εκλογικό αγώνα.

Για πρώτη φορά μπορεί να ξεπεράσει το δίλημμα “μνημόνιο αντιμνημόνιο”. Τα συγκλονιστικά γεγονότα του Σαββάτου, όπου η Δικαιοσύνη έστειλε στη φυλακή την ηγετική ομάδα ενός φασιστικού αλλά κοινοβουλευτικού κόμματος με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης , αλλάζει τα δεδομένα. Η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα και, κυρίως, η πολιτική βούληση να εξαρθρωθεί το “μελάνωμα” της Χρυσής Αυγής από την ελληνική κοινωνία προκάλεσε ανακούφιση στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πιστώθηκε, κυρίως, στον πρωθυπουργό.

Με αυτή την κίνησή της , η ΝΔ ακύρωσε την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα προσβλέπει σε συνεργασία με το νεοναζιστικό κόμμα. Προκάλεσε αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση και σύγχυση στα στελέχη της που διατύπωναν διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει καθώς άλλοι πρότειναν δημοψήφισμα , άλλοι εκλογές και άλλοι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στους δρόμους.

Το δεύτερο αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από το πρώτο συνέδριο του το καλοκαίρι και μετά την δυναμική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ , επένδυσε στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων του δημοσίου τομέα για να δημιουργήσει κλίμα ανατροπής της κυβέρνησης. Αλλά η αυτή η επένδυση δεν απέδωσε πολιτικά, καθώς οι κινητοποιήσεις δεν είχαν τη μαζικότητα και την μαχητικότητα που ανέμενε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως γιατί οι πολίτες ακόμα δεν έχουν πειστεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να δώσει λύση στο οικονομικό πρόβλημά τους.

Το τρίτο είναι η οικονομία . Η χώρα σταθεροποιείται μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια και ο κίνδυνος επιστροφής στο παρελθόν δεν έχει ακόμα αποσοβηθεί .

Όλα αυτά αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα για έναν ηγέτη που προκαλεί πρόωρες εκλογές μόνο όταν διαθέτει ισχυρά διλήμματα για να τις κερδίσει. Γιατί οι πολίτες δεν ψηφίζουν για να ευχαριστήσουν τις πολιτικές ηγεσίες τους, ό,τι και αν κάνουν…

Μην ξεχνάμε ότι ο Τσόρτσιλ κέρδισε τον πόλεμο αλλά έχασε τις εκλογές.

www.aixmi.gr/index.php/o-samaras-pistonetai-tin-exarthrosi-ti/