11 Σεπτεμβρίου 2013

Μας τα παίρνουν τα χαρτιά πατριώτες...

του Κώστα Στούπα

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να μετουσιώνεται σε αγορές. Ο τζίρος το επιβεβαιώνει αυτό τις τελευταίες μέρες.

Το Road Show της περασμένης εβδομάδας στο Λονδίνο αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη εκδήλωσης αυτού του κύματος των αγορών.


Οι προεκλογικές δεσμεύσεις των επικρατέστερων υποψηφίων στις γερμανικές εκλογές αποτελούν πρόκριμμα για τα μετεκλογικά σενάρια.

Είτε με τον παρόντα κυβερνητικό συνασπισμό, είτε με μεγάλο συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν προς το παρόν εγκατάλειψη της Ελλάδας, παρά τη δυστοκία στις μεταρρυθμίσεις ή την ονομαστική θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή.

Όπως έχουμε ξαναπεί, ορόσημο αυτού του σκέλους της ανόδου είναι η επόμενη Άνοιξη, όπου προσδιορίζεται η αναδιάρθρωση του χρέους.

Αν υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το κλίμα να αλλάξει οριστικά με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για επενδυτικό ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία.

Χρειάζεται όμως να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να φύγει από τον ορίζοντα η προοπτική ενός πολιτικού ατυχήματος κυβέρνησης ενός από τα δυο άκρα.

Το σχέδιο Χατζηδάκη για την παράκαμψη της κρατικής γραφειοκρατίας στο άνοιγμα επιχειρήσεων είναι σε θετική κατεύθυνση. Θετική έκπληξη αποτελεί και η περίπτωση Γεωργιάδη. Αμφότεροι δείχνουν διαθέσεις να δώσουν λύσεις και όχι να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί... Άλλη θετική περίπτωση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

Η αγορά προεξοφλεί το θετικό σενάριο και θα συνεχίσει να το προεξοφλεί τους επόμενους μήνες τουλάχιστον. Τα νέα υψηλά είναι πιθανά πλέον πριν το τέλος του έτους...


Πηγή:www.capital.gr