28 Σεπτεμβρίου 2013

Έδωσαν τα χέρια: Πρωτογενές πλεόνασμα και με σφραγίδα τρόικας!

Αναχωρούν για δυο εβδομάδες οι επικεφαλής της τρόικας και το μόνο που συμφώνησαν με το οικονομικό επιτελείο είναι τα δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη του 2013.

Παραμένουν, ωστόσο, ακόμη ανοικτά τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ για τον Οκτώβριο καθώς και τρία μεγάλα πεδία για τον προϋπολογισμό του 2014.

Όσον αφορά στο 2013 έχει συμφωνηθεί το ύψος της ύφεσης στο 4% ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί και ένα «μικρό και αξιόπιστο» πρωτογενές πλεόνασμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό του πλεονάσματος αυτού διαμορφώνεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανοικτά είναι τα θέματα:

- για το θέμα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ. οι εκπρόσωποι της τρόικας περιμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το τελικό σχέδιο αναδιάθρωσής τους.

- για το θέμα του νέου κώδικα των δικηγόρων. Οι τροικάνοι πήραν μαζί τους το κείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε προκειμένου να το μεταφράσουν και να διατυπώσουν τυχόν παρατηρήσεις.

- για το θέμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων. Η τρόικα θα περιμένει ενημέρωση και για την τυπική ολοκλήρωση του μέτρου με την ανακοίνωση και των ονομάτων όλων των διαθέσιμων (εκκρεμεί η κατάταξη βάσει μοριοδότησης των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ).

- για την τακτοποίηση των οφειλών του δημοσίου προς τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας περιμένουν τη μετάφραση σχετικών υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί.

Με την οριστικοποίηση των μεγεθών του 2013 ανοίγει και ο δρόμος για την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Ανοικτά παραμένουν, ωστόσο, βασικά πεδία του προϋπολογισμού του 2014 όπως:

- ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι το σχέδιο το οποίο έχει παραδοθεί στην τρόικα προβλέπει βεβαίωση πολύ χαμηλότερη των 4 δισ. ευρώ και είσπραξη του ποσού ων 2,85 δισ. ευρώ.

- τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η ίδια πηγή απαντά στις πληροφορίες περί μεγάλου ελλείμματος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ένα μικρό και διαχειρίσιμο πλεόνασμα.

- ιδιωτικοποιήσεις.

- εισπρακτική απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί για το 2014 καθώς και απόδοση των μετρων για τη φοροδιαφυγή. Επίσης οι δανειστές ζητούν διευκρινίσεις για το μέγεθος των φορολογικών εσόδων σε σχέση με την έστω και οριακή για το 2014 ανάκαμψη της οικονομίας. Ανώτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η πρόβλεψη για το 2014 παραμένει ανάπτυξη ύψους 0,6%.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται και ανακοίνωση της τρόικας για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.