13 Σεπτεμβρίου 2013

Ποδηλασία: Ο Αρμστρονγκ επέστρεψε το μετάλλιο που κατέκτησε στο Σίδνεϊ

Το μετάλλιο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 επέστρεψε στην Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή (USOC) ο πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας Λανς Αρμστρονγκ, ο οποίος ενεπλάκη στο μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία της ποδηλασίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε το χάλκινο μετάλλιο του Λανς Άρμστρονγκ από τους Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας» είπε ο εκπρόσωπος της USOC, Πάτρικ Σαντάσκι και πρόσθεσε ότι «η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) και η USOC είχαν ζητήσει να επιστραφεί το μετάλλιο. Η USOC έκανε τους απαραίτητους διακανονισμούς προκειμένου να επιστραφεί στην IOC».

Η επιβεβαίωση δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Αρμστρονγκ είναι αναρτήσει στο Twitter το εξής σχόλιο: «Το μετάλλιο του 2000 επιστράφηκε στην USOC και σύντομα θα βρίσκεται στην Ελβετία».

Το 2012 αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην πρωταθλητής συστηματικά έκανε χρήση αναβολικών και ως εκ τούτου η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας τον τιμώρησε με την αφαίρεση όλων των τίτλων του και με ισόβιο αποκλεισμό από το άθλημα.