Το Ελληνικό Σήμα στο γάλα ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων εξελίχθηκε σε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κατάργηση της αγορανομικής διάταξης, ενώ όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, «υπονοεί σαφώς πως τα κριτήρια για την απόδοση του σήματος ελληνικού προϊόντος είναι “σκονάκι” της Nestle (τι δουλειά έχει η Νεστλέ με τη ΔΕΛΤΑ, τη ΦΑΓΕ και την ΟΛΥΜΠΟΣ ρε νούμερα;;;) που δόθηκε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη συνάντηση τους».
«Η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, δεν αποκαλύπτει μόνο το σκοτεινό παρασκήνιο της “ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” που έδωσε η Nestle στη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό», σημειώνει η Κουμουνδούρου.
Από την άλλη πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι ο ελβετικός πολυεθνικός όμιλος, δεν έχει καμία σχέση με την αγορά του γάλακτος, δεδομένου ότι προ ετών πούλησε την γαλακτοκομική της μονάδα, που διατηρούσε στην Ημαθία.
Επιπρόσθετα από το υπουργείο σημειώνουν ότι «συνεπώς η ανακοίνωση συνιστά γκάφα ολκής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ». Και παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η θέσπιση των κριτηρίων για την απονομή του σήματος ελληνικούς προϊόντος θα στηρίξει την εγχώρια κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία.
Τα πέντε κριτήρια για το Ελληνικό Σήμα στο γάλα
Στις 22 Αυγούστου καταργήθηκε η σχετική αγορανομική διάταξη, καθώς υπήρξε ένσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μη σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο. Τα κριτήρια έχουν ως εξής:
1. Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι “ελληνικό” σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
2. Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
3. Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
4. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
5. Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.