13 Σεπτεμβρίου 2013

Τον ήπιαν πάλι οι Ρώσοι: Φθηνότερο αέριο για την Ελλάδα από τους Αζέρους! Αναγκασμένη να ακολουθήσει η Gazprom...

Φθηνότερο αέριο για την Ελλάδα θα σημάνει η υπογραφή της συμφωνίας που επετεύχθη μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τους Αζέρους.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μπακού, προβλέπει...
την προμήθεια 1 δισ. ευρώ και ανοίγει την πόρτα για φθηνότερο φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και βιομηχανία καθώς για πρώτη φορά η φόρμουλα τιμολόγησης ακολουθεί την εμπορική πολιτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή τον υπολογισμό της τιμής βάσει της διακύμανσης του πετρελαίου (με τον οποίο γίνεται η αγορά από τη Gazprom), στη συμφωνία με τους Αζέρους προβλέπεται ότι θα υπολογίζεται και η τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά κέντρα διακίνησης.

Η συμφωνία για την προμήθεια θα εφαρμοστεί από το 2019 και το αέριο θα μεταφέρεται μέσω του ΤΑΡ. Πολλοί, εκτιμούν ότι μετά και αυτή την εξέλιξη ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου και από τη GazProm.

Όπως σας έχοπυμε αναφέρει, ούτως ή άλλως, αν ως το τέλος του 2013 δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Gazprom, είναι πιθανό η Ελλάδα να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία.