18 Σεπτεμβρίου 2013

Πηγή Reuters: «Σαφώς κάτω» από τις εκτιμήσεις Κομισιόν το δημοσιονομικό κενό 2015-16

«Σαφώς κάτω» από το 2% του ΑΕΠ αναμένεται να είναι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας κατά τα έτη 2015 και 2016, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει του επόμενου γύρου αξιολόγησης από την τρόικα, σημειώνοντας την ιδιαίτερα επιτυχημένη φετινή τουριστική περίοδο.

Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα συζήτησης με την τριμερή κατά την επικείμενη αξιολόγηση, δεδομένου ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου βοήθειας το 2014, και ενώ η Αθήνα ευελπιστεί πως το όποιο κενό θα καλυφθεί δίχως την απαίτηση για νέα μέτρα λιτότητας.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας πηγάζουν από την πρόβλεψη ότι η οικονομία θα βγει από την ύφεση μετά από μία εξαετία το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,6%, και θέτοντας τα θεμέλια για ένα μικρότερο κενό στον προϋπολογισμό στη συνέχεια.

Σε έκθεση της τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας κατά την περίοδο 2015-16 θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: http://www.skai.gr