05 Σεπτεμβρίου 2013

Ηurriyet: Τζαμί και πάλι η Αγία Σοφία;

Μετά τις μετατροπές του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων της περιοχής, τώρα έρχεται η σειρά της προστατευόμενη από την UNESCO Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης να ξαναγίνει και πάλι μουσουλμανικό τέμενος.

Αυτό αναφέρεται δημοσίευμα της hurriyetdailynews, το οποίο προσθέτει ότι ήρθε η ώρα να αποδοθεί ξανά στους μουσουλμάνους. Μέχρι το 1930 στο χώρο της Αγίας Σοφίας γίνονταν μουσουλμανική προσευχή ενώ το 1934 το μεγαλοπρεπες κτίσμα έγινε μουσείο και από τότε το επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ένας ιερέας σχολιάζει το θέμα λέγοντας πως: «Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι ορισμένες ομάδες προσπαθούν να καλλιεργήσουν στη λαϊκή γνώμη την αντίληψη ότι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί».

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει και το αίτημα Τούρκου πολίτη στην Εθνοσυνέλευση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

http://www.matrix24.gr