11 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας: Σε εξέλιξη 150 έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ (BINTEO)

Για αξιοποίηση στοιχείων αναφορικά με τις μετακινήσεις χρημάτων στο εξωτερικό, την φορολογία, την είσπραξη και την τιμωρία φοροφυγάδων, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη σχετικά με τις λίστες φορολογουμένων που έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό, αλλά και για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο, για off shore κ.ο.κ.

Αναφερόμενος στους ελέγχους εμβασμάτων που γίνονται για την τριετία 2009-2011, ο υπουργός έκανε λόγο για διασταύρωση στοιχείων μέσω των οποίων αποκλείσθηκαν όσοι δικαιολογούσαν τα χρήματα. Κατά τα λοιπά εστάλησαν 24710 επιστολές για συμπληρωματικές δηλώσεις. Αξιολογήθηκαν οι υποθέσεις για να ελεγχθούν οι μεγαλύτερες εξ αυτών, επελέγησαν 436 που εστάλησαν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη. Έχουν ολοκληρωθεί δύο περιπτώσεις, από τις οποίες και μόνο εισπράχθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ.

- Για τα ακίνητα στο Λονδίνο, μίλησε για 107 περιπτώσεις, εκ των οποίων επελέγησαν 84 και βεβαιώθηκαν 162.000 ευρώ.

- Για τα ταχύπλοα στην Ολλανδία, δόθηκαν 16 εντολές ελέγχου μεταξύ των 136 φορολογουμένων και από αυτές βεβαιώθηκαν οκτώ φορολογικές παραβάσεις.

- Για τρία εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία όπου καταλογίστηκαν παραβάσεις βιβλίων και στοιχείων, ζητήθηκε άρση του απορρήτου τους

- Για τις off shore εταιρείες, επελέγησαν οι πρώτες 322 για έλεγχο, δόθηκαν εντολές ελέγχου για 163 από αυτές. Έχουν ολοκληρωθεί οι 34 και μόνο εξ αυτών βεβαιώθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

- Διασταυρώσεις στοιχείων από ΔΟΥ και TAXIS : Από 2423 υποθέσεις, δόθηκαν εντολές ελέγχου σε 1800, ολοκληρώθηκαν ήδη 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατομμυρίων ευρώ.

- Για τη λίστα Λαγκάρντ :ζητήθηκε για όλους το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Σε εξέλιξη βρίσκονται 150 έλεγχοι

Ο κ.Στουρνάρας αναφέρθηκε ακόμα στη δύναμη του προσωπικού, σημειώνοντας πως όταν ανέλαβε την φορολογική διοίκηση υπήρχαν 600 ελεγκτές και σήμερα παρά τις συνταξιοδοτήσεις υπάρχουν 2000 ελεγκτές. Πληρώνονται ακόμα, είπε, 300 θέσεις οικονομικών επιστημόνων, που θα αναλάβουν ρόλο ελεγκτών, ενώ οργανώνονται σεμινάρια για εξοικείωση των ελεγκτών σε ειδικούς ελέγχους και χτίζεται τεχνογνωσία για το μέλλον.



Μετά την παράθεση στοιχείων, ωστόσο, ακολούθησε ʽκόντραʼ, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, που τον «επέπληξε» για τους συνεργάτες του που του φτιάχνουν τέτοια σημειώματα με αυτά τα στοιχεία. Μίλησε για ελάχιστο προσωπικό και για ʽπαγιδευμένουςʼ πολίτες που έτυχε να έχουν ένα χωράφι στο χωριό τους ή ένα διαμέρισμα κάπου. «Η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί», είπε, παρατηρώντας πως όταν ο πολίτης ακούει ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, το ερμηνεύει ως ότι θα ληφθούν κάθετα στο κεφάλι καθενός. Η ʽκόντραʼ πάντως ξέσπασε όταν ο υπουργός υποστήριξε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, έχουν γίνει όσα και κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου στο σύνολό της. Ο κ. Κακλαμάνης αντέδρασε εντόνως από το έδρανό του, αλλά εκτός μικροφώνου, διακόπτοντας για λίγο τον υπουργό.

Ο τελευταίος πάντως, μίλησε για φόρο ακινήτων πιο δίκαιο από τον προηγούμενο, αφού σκοπεύει να πάρει τα ίδια χρήματα από πιο πολλούς, άρα λιγότερα από τον καθένα. Ειδικά για τα χωράφια, έκανε λόγο για ελαχιστότατη επιβάρυνση, ύψους 10 ή 20 ευρώ τον χρόνο. Απαντώντας στα περί οριζοντίων μέτρων, εξήγησε ότι εννοεί «όχι μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων», υποστηρίζοντας όμως ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.



Επανέλαβε τα περί 4,9 εκατομμυρίων από δύο μόνο φορολογούμενους, αλλά και για έναν εφοριακό που ως τώρα έπρεπε να ελέγξει τα πάντα, μιλώντας για το ʽμερικό φύλλο ελέγχουʼ που θεσπίζεται τώρα. Αναφέρθηκε ακόμα σε περίπου 10.000 off shore εταιρίες, απέκρουσε τα περί καθυστερήσεων σε φορολογικούς ελέγχους, θυμίζοντας το πλαίσιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τους πρώτους σοβαρούς ελέγχους φέτος, τη δυνατότητα ελέγχου συναλλαγών όταν εμπλέκονται υπηρεσίες σε μη ελεγχόμενα κράτη και φορολογικούς παραδείσους, όπου όπως υποστήριξε υπάρχουν τα πολλά χρήματα, το ΑΦΜ για νομικά πρόσωπα.

Μίλησε για αυστηροποίηση δηλώσεων, αξιοποίηση συστημάτων και πληροφοριών, ανάπτυξη περιουσιολογίου και κατέκρινε την όποια τάση μηδένισης της προσπάθειας, τη στιγμή που σε ενάμιση χρόνο γίνεται προσπάθεια αντίστοιχη με συνολικά της μεταπολίτευσης. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες, λέγοντας πως η προσπάθεια πρέπει και είναι συνεχής. «Τα πάντα είναι θέμα χρόνου και χρόνος δεν υπάρχει», είπε.

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
real.gr