23 Οκτωβρίου 2013

Καψής: Λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ θα μας κοστίζει η ΔΤ μηνιαίως-Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ

Με μηνιαίο κόστος κάτω του 1 εκατομμυρίου ευρώ θα λειτουργεί η ΔΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής, κατά την συζήτηση στην Βουλή της τροπολογίας για την παράταση του μεταβατικού καθεστώτος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για άλλους 10 μήνες. Η τροπολογία ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

«Το κόστος του κλεισίματος της ΕΡΤ ήταν από 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ», αντέτειναν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης.

«Στους 2 μήνες λειτουργίας της ΔΤ έχουν ξοδευτεί 1.832.000 ευρώ», ανταπάντησε ο Π. Καψής συμπληρώνοντας ότι «από αυτό το ποσό οι 500.000 οφείλονται στο ότι δεν χρησιμοποιείται το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής».

«Η ΕΡΤ των παρεμβάσεων και της συνδικαλιστικής ασυδοσίας δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει», επέμεινε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «η τροπολογία κάνει αυτονόητα ζητήματα, όπως να συνάπτει η ΔΤ συμβάσεις έργου με δημοσιογράφους και καλλιτέχνες». «Η 10μηνη παράταση συμβάσεων στην ΔΤ είναι απαραίτητη αν θέλουμε να υπάρχει ΔΤ», συμπλήρωσε επιρρίπτοντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ.

«Από την περασμένη εβδομάδα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατάργησε την ΕΡΤ είναι παράνομη, καθώς πέρασε η προθεσμία για την κύρωσή της», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε πως «τώρα το πραξικόπημα της ομάδας Σαμαρά είναι στο αέρα». Σχολίασε, δε, ότι τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για δυο κρατικές τηλεοράσεις στην Ελλάδα.

Ο Δ. Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση με την ΔΤ αποτυγχάνει παταγωδώς να επιτύχει ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό». «Η τροπολογία καταστρατηγεί το νόμο βάζοντας το μεταβατικό σχήμα της ΔΤ να κρατήσει αντί για 2 μήνες περισσότερο από ένα χρόνο», είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καλώντας την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η δημοκρατία δεν χωράει εκπτώσεις νομιμότητας, εκπτώσεις στην εφαρμογή του δικαίου».