17 Οκτωβρίου 2013

Τον Νοέμβριο η ιδιωτικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος» -Θα διατεθεί έως και το 55%

Ξεκινά τον επόμενο μήνα η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) αφού το ΤΑΙΠΕ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ελ.Βενιζέλος, προκειμένου να σχηματοποιήσει τους όρους του σχετικού διαγωνισμού.

Οπως αναφέρει και η Καθημερινή το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε συζητήσεις τόσο με τους Κινέζους επενδυτές που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΔΑΑ, όσο και με τους νέους μετόχους του αερολιμένα, την καναδική επενδυτική εταιρεία PSP. Επίσης στους ενδιαφερόμενους φέρεται να υπάρχουν και αμερικανικά κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών (private equity funds).

Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να διαθέσει μέχρι το 55% των μετοχών ΔΑΑ που κατέχει το ίδιο (30%) αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο (25%). Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη σύμβαση παραχώρησης στην παραχωρησιούχο εταιρεία για την εκμετάλλευση του αερολιμένα για τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια επιπλέον. Στελέχη της αγοράς ανέφεραν ότι η επέκταση αυτή θα πρέπει να γίνει με κινήσεις «χειρουργικής» ακρίβειας, προκειμένου να μη θεωρηθεί νέα σύμβαση που συνάπτεται χωρίς διαγωνισμό κι επομένως να τεθεί θέμα αθέμιτης κρατικής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης του αερολιμένα λήγει το 2026.