30 Οκτωβρίου 2013

Σίβυλλα alert! Πως οι «πτωχοί» Έλληνες ξεσαλώνουν στα μπουζούκια…

[Εντάξει το ότι κάποιοι έχουν και θα έχουν λεφτά δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι που ζορίζονται... και στον Σουδάν οι φύλαρχοι πίνουν σαμπάνιες... Βέβαια παραμένει γεγονός ότι καφετέριες και φαγάδικα δουλεύουν τρελά... για να μην πούμε για τον πανικό με το καθημερινά αγορασμένα φρέντο]

Ο σκύλος Δαλματίας μπροστά ακριβώς από το πολυτελές κτίριο με το μαύρο στέγαστρο που έγραφε «1132 Fifth Avenue» έκλεβε την παράσταση. Το πανέμορφο ζωάκι ήταν πιο εντυπωσιακό ακόμα και από αυτές τις καλλίγραμμες γάμπες του μοντέλου, «στριμωγμένες» στις ψηλοτάκουνες μαύρες γόβες.
Ο doorman κρατούσε σακούλες με την φίρμα «Net-a-porter.com». Black and white για τις γυναίκες οι οποίες ξέρουν πού πρέπει να κάνουν shopping. Η διαφημιστική καμπάνια, από τις πλέον πετυχημένες της σεζόν, κλέβει ματιές στις σελίδες των διεθνών περιοδικών μόδας. Μία καμπάνια η οποία «πέρασε» στις Ελληνίδες που έχουν την δυνατότητα να ψωνίσουν όλα αυτά που ονειρεύονται και επιθυμούν μέσα από το Net-a-porter.com. Η 5η Λεωφόρος ασκούσε πάντα μια έντονη γοητεία στους συμπατριώτες μας, ισχυρούς του χρήματος. Υπήρχε άλλωστε εκείνο το παραμύθι με την χρυσόσκονη, τις ωραίες γυναίκες, τα ακριβά κοσμήματα, τα private clubs της μητρόπολης του κόσμου και πρωταγωνιστή έναν μεγιστάνα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έστρεψε όλα τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας στην 5th Avenue όταν αγόρασε σε έναν από τους πολυτελέστερους ουρανοξύστες της Λεωφόρου διαμέρισμα για την Τζάκι. Αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι έλληνες ισχυροί του χρήματος, η μεσαία τάξη και η οικονομική κρίση
Οι συμπατριώτες μας επιχειρηματίες και εφοπλιστές -όσοι από αυτούς δεν επέλεξαν το Λονδίνο, τα γαμήλια parties, βαφτίσεις και την… πατροπαράδοτη αυτήν την εποχή συναυλία της Άννας Βίσση (πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο “Koko”)- έκαναν τις βόλτες τους στο Big Apple. Το γιορταστικό τριήμερο-τετραήμερο επέβαλε ταξίδι στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Τα ιδιωτικά αεροπλάνα εκμηδενίζουν τις αποστάσεις. Το Spiegel Online υποστηρίζει εξάλλου ότι η οικονομική και πολιτική ελίτ στην Ελλάδα δείχνει να μην έχει επηρεαστεί από την κρίση. Ο international κολλεξιοναίρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι ο οποίος βρέθηκε και πάλι στην Νέα Υόρκη για τις πλέον σημαντικές αγοραπωλησίες έργων τέχνης υποστήριζε πάντα ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα πλήττει αποκλειστικά και μόνο την μεσαία τάξη. Αχ! Πάντα θαύμαζα τον πολυαγαπημένο μου Γκαλάτσι-Γκαλάτσι για τις στενές του σχέσεις με οικονομικούς αναλυτές παγκόσμιας εμβέλειας. Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη. Η οικονομική ελίτ διασκεδάζει σε κλαμπ πριβέ, αγοράζει έργα τέχνης, κλείνει deals εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα μπουζούκια
Πίσω στην Αθήνα πάρα πολλοί σκέφτηκαν να περάσουν τον… εορτασμό του «ΟΧΙ» στις μπουζουκλερί. Στο «Κέντρο Αθηνών» με Θεοδωρίδου, Ρόκκο, Μαρτάκη, στον «Βοτανικό» με Αντύπα, Κουρκούλη, Ηλιάδη, στην «Fantasia» με Βέρτη, στο «Frangelico” με Πανταζή, Στάμο, Κολέτσα. Η Ελλάδα τελικά παρά την τεράστια οικονομική κρίση διασκεδάζει στους κιτς ναούς της παραλιακής και τα βλαχομπαρόκ μαγαζιά της Ιεράς Οδού. Αυτό πράγματι είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Η αγορά έχει «στεγνώσει» , οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν φόρους, χαράτσια κλπ κλπ. Έχουν όμως την δυνατότητα να διασκεδάζουν στα μπουζούκια! Αυτό που συνέβαινε το εορταστικό τριήμερο σε δημοφιλείς ναούς του μπουζουκιού ήταν κάτι το ασύλληπτο. Εκατοντάδες άνθρωποι παρκάριζαν τα αυτοκίνητά τους κατά μήκος της παραλιακής ή σε κάποια απόσταση από τα μαγαζιά της Ιεράς οδού. Οι ουρές ήταν ατέλειωτες. Οι περισσότεροι περπατούσαν αρκετά μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους.

Λουλούδια και μπλοκάκια
Αγόρια και κορίτσια που είχαν πάρει χαρτζιλίκι από τον μπαμπά αλλά και ζευγάρια που δεν θα τα χαρακτήριζες εύπορα. Κι όμως όλοι αυτοί διασκέδαζαν σαν να μην… υπάρχει αύριο. Πάνω στα τραπέζια… κάτω από τα τραπέζια, στις πίστες με λικνίσματα και αστραφτερά χαμόγελα. Γύρω τους ένας απίθανος λουλουδοπόλεμος. Τα πανέρια με τα γαρύφαλλα να πηγαινοέρχονται. Οι λουλουδούδες να γράφουν συνέχεια τα ποσά πάνω στα μπλοκάκια τους. Νόμιζες ότι βρίσκεσαι στην δεκαετία του ’90. Όταν όλοι οι Έλληνες νόμιζαν ότι είναι πλούσιοι, κυκλοφορούσαν με Cayenne και έμεναν σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου. Στην πραγματικότητα όμως όλα έχουν αλλάξει. Η χώρα βρίσκεται στον 6ο χρόνο οικονομικής ύφεσης, το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 30%. Οι Έλληνες συνεχίζουν όμως να τα σπάνε στα μπουζούκια.

Τα αγόρια της τρόικα
Οι Τροϊκανοί παρακολουθούν τις συγκεκριμένες εικόνες και κρατούν σημειώσεις. Γράφουν συνέχεια στα δικά τους μπλοκάκια. Σίγουρα πιο «επικίνδυνα» από αυτά της μαυροντυμένης λουλουδούς. Παρακολουθούν χαμογελώντας ειρωνικά μια πτωχευμένη χώρα να χορεύει τσιφτετέλια πάνω στα τραπέζια, πίνοντας ουίσκι και σαμπάνια. Οι τραγουδιστές πάνω στην πίστα φωνάζουν άλλωστε από τα μικρόφωνα: «Ελλαδάρα αθάνατη! Δεν μας σταματάει τίποτα. Συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε προσπαθώντας να… ξορκίσουμε το Μνημόνιο. Κανείς δεν θα μας κλείσει στο σπίτι».

ΤΟ ΒΗΜΑ