12 Οκτωβρίου 2013

Καλύτερες οι προοπτικές για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Barclays

Τα έσοδα από τον τουρισμό συνέβαλαν στο να κλείσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Οι αναλυτές της Barclays αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έκθεσή της η βρετανική τράπεζα αναφέρει πως τα έσοδα από τον τουρισμό συνέβαλαν στο να κλείσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ σχολιάζει ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα κερδίζει momentum.

Για το σύνολο του 2013 προβλέπουν ότι ο ρυθμός ύφεσης θα διαμορφωθεί στο -3,7% (έναντι μέσης εκτίμησης για -4,5%), ενώ προβλέπουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη από το επόμενο έτος, με ρυθμό 0,5% (έναντι μέσης εκτίμησης για ύφεση 1%). Ως προς την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη, εκτιμούν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερους ρυθμούς, ενώ το 2014 αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί ελαφρά υψηλότερα των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόοδος αναμένεται και στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Barclays, γίνεται με σοβαρότητα και φέτος, ενώ οι δαπάνες κινήθηκαν σταθερά πτωτικά και το 2012 και το 2013.

Ωστόσο, σημειώνεται στην έκθεση, πως εντός της τρόικας θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος σχετικά με την συνέχιση της χρηματοδότησης το επόμενο έτος και την διαμόρφωση ενός τρίτου οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, για την περίοδο 2015-2016.