12 Οκτωβρίου 2013

Τούρκικη οικονομική φούσκα: Τεράστιο φιάσκο με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Υποσχέθηκαν αμνήστευση όσων κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και μεταφορά κολοσσιαίων κεφαλαίων στο εξωτερικό με σκοπό να τα φέρει πίσω στην τουρκική οικονομία. Υπολόγισε ότι θα επιστρέψουν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατέχουν Τούρκοι πολίτες στο εξωτερικό. Πόσα λέτε ότι προσέλκυσαν; Μόλις 2,5 δισ. δολάρια, παρά κάτι… τρία.

Σε μια ηχηρή απόδειξη ότι η ανησυχία για το μέλλον της χώρας είναι πολύ ισχυρή στο εσωτερικό με τους πλούσιους ανθρώπους να μην το συζητούν καν να φέρουν τα χρήματά τους στο «τουρκικό success story» του Ερντογάν. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είχε ψηφιστεί στα τέλη Μαΐου, ζητώντας να δηλώσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου, χρήματα, αποθέματα χρυσού και άλλες επενδύσεις (π.χ. μετοχές) που είχαν στην κατοχή του μέχρι τις 15 Απριλίου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για τον υπουργό Οικονομικών, αφού το υπουργείο του οποίου προΐσταται είχε δηλώσει ότι εισέπραξε το αντίστοιχο σε τουρκικές λίρες που αντιστοιχεί περίπου σε 500 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο θα σήμαινε ότι επαναπατρίστηκαν 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προθεσμία επεκτάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Όμως, ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε κάτι πολύ διαφορετικό: Ότι το ποσό που εισπράχτηκε από φόρους στο πλαίσιο του επαναπατρισμού ανέρχεται σε μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αντιστοιχεί σε επαναπατρισμό 5 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών που ισούται με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι προφανές, ότι κάποιος κοροϊδεύει.

Κι όταν οι αποκλίσεις είναι τόσο μεγάλες, «κάποιον λάκκο έχει η φάβα»… Εν αναμονή διευκρινίσεων λοιπόν.

www.defence-point.gr/news/?p=86464