05 Οκτωβρίου 2013

Αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία

Η Fitch έβγαλε την Ελλάδα από την «κόκκινη» λίστα με τις πιο επικίνδυνες οικονομίες στον κόσμο.

Ανακοίνωσε επίσης την αναβάθμιση σε «Β» της αξιολόγησης βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αποκλιμάκωσης του ρίσκου στο επόμενο εξάμηνο.

Την ίδια ώρα, η Standard & Poor's...
επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία εξισορροπείται, όπως φαίνεται από το μειωμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, από την αξιοσημείωτη προσαρμογή του προϋπολογισμού και από τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο, διατύπωσε ανησυχία για το χρέος, το οποίο υπολογίζει να φτάσει στο 170% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2015, ενώ ανοδικά εκτίμησε πως θα κινηθεί η ανεργία, στο 28,5% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Πιο αναλυτικά, σε έκθεσή της αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί στην Ελλάδα 4% το 2013 και 1% το 2014, καθώς μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα από την περαιτέρω μείωση της απασχόλησης, την υποχώρηση των μισθών, τις φορολογικές αυξήσεις και τη σοβαρή μείωση του προϋπολογισμού εν μέσω πιστωτικής συρρίκνωσης.

Παράλληλα, όμως, πιστεύει ότι η οικονομία εξισορροπείται και το έλλειμμα θα υποχωρήσει περίπου στο 4% φέτος από 15,6% το 2009, ενώ η Ελλάδα θα πετύχει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον χαλάρωση των όρων δανεισμού, που θα βοηθήσει τη χώρα στη μείωση ή ακόμη και στον εκμηδενισμό του χρηματοδοτικού κενού που έχει αναγνωριστεί για την περίοδο 2015-2016.

Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ