31 Οκτωβρίου 2013

Ρόμπα τους έκανε ο Στουρνάρας: Φέρτε μου ισοδύναμε μέτρα για αυτά που ψηφίσατε και καταργούμε το χαράτσι (ΒΙΝΤΕΟ)

-Αλλαγές στο φόρο ακινήτων προαναγγέλει η κυβέρνηση. 
-Ιδέες δημοσιονομικά ουδέτερες ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας από τους 80 βουλευτές της Ν.Δ. που βρέθηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο γραφείο του.
-Ο καθένας το ρουσφέτι του: Οι βουλευτές της περιφέρειας ζητούν να παραμείνει το χαράτσι (για να βγούνε κερδισμένοι οι δικοί τους ψηφοφόροι) και του κέντρου να μπει φόρος και στα αγροτεμάχια (για να μειωθεί το βάρος των δικών τους ψηφοφόρων, που είναι και το πιο σωστό). 

Τα προαπαιτούμενα για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και η σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, έπεσαν στο τραπέζι της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καλούνται να βρουν λύση σε όλα τα ανοικτά θέματα και κυρίως στα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (το μέλλον των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, η ολοκλήρωση των διαθεσιμοτήτων, ο κώδικας των δικηγόρων και οι πληρωμές των οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ).

Στο σημερινό ραντεβού στο πρώτο μέρος της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ και στο δεύτερο η προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δήλωσε αμέσως μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Θα κάνουμε και αύριο δύο συσκέψεις, για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα. Και θα γίνει σειρά συσκέψεων και για όλα τα άλλα θέματα συνεχώς ώσπου να κλείσουν», ανέφερε ο Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας το θέμα του φόρου ακινήτων τόνισε ότι «οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας. Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την θέση ότι στόχος είναι να υπάρξουν βελτιώσεις που θα οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το όχι νέα μέτρα είναι βασική δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας.
Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών, υποστήριξε ότι «Οι βουλευτές εκφράζουν μια αγωνία και εκφράζουν και την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κι έχουμε συνείδηση του τι γίνεται. Οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η ΝΔ. Οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική».

Αναφορικά με την κινητικότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να δούμε όλη την ατζέντα. Πρέπει η κινητικότητα να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αξιολόγησης και να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, ως ένας μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει όμως να εκπληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας».

Στουρνάρας προς Βουλευτές ΝΔ: Στείλτε προτάσεις δημοσιονομικά ουδέτερες


Ανοιχτός σε βελτιώσεις υπό την προϋπόθεση της δημοσιονομικής ουδετερότητας εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη βροχή αιτημάτων διορθωτικών κινήσεων που δέχθηκε από περίπου 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με το νόμο για τα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός οικονομικών ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ τις προτάσεις τους για πιθανές αλλαγές έως το βράδυ της Κυριακής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στείλτε μου τις προτάσεις, θα τις δω με πολύ δημιουργικό τρόπο αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες».

Βουλευτές που μετείχαν στη σύσκεψη εκτιμούσαν στη συνέχεια ότι οι δυνατότητες αλλαγών παρά τις αδικίες του νέου φόρου είναι περιορισμένες, ενώ σημείωναν πως στη σύσκεψη τουλάχιστον, δεν διαμορφώθηκε κλίμα καταψήφισης του νομοσχεδίου.

Πρόταση βόμβα στο τραπέζι του διαλόγου πάντως κατέθεσε ο Ιορδάνης Τσαμσής και την στηρίζουν Μανώλης Κεφαλογιάννης, Τσαμπαζιώτης Δημήτρης, Κωνσταντιδης και Βραχογιάννης. Σύμφωνα με αυτή, το χαράτσι πρέπει να παραμείνει για ένα ακόμα χρόνο μέχρι να διορθωθούν οι αδικίες με μείωση 10% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες και αύξηση για τις μεγάλες, έτσι ώστε να παραμένει ο στόχος βεβαίωσης φόρου 3,5 δισ. ευρώ και είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη διαμορφώθηκαν επί της ουσίας δυο γραμμές. Οι βουλευτές των Αθηνών και των μεγάλων αστικών κέντρων οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι βάρβαρη η φορολόγηση των αστικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια και εκεί πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις και οι βουλευτές της περιφέρειες που ζητούσαν ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια αλλά και ελαφρύνσεις στα σπίτια εντός σχεδίου στην περιφέρεια.

Ορισμένοι πάντως τόνιζαν με νόημα πως ευτυχώς αυτή τη φορά το νομοσχέδιο έχει άρθρα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, δήλωσε πως το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα αδυνατεί να καταλάβει την αδικία στον φόρο ακινήτων.

«Αυτό που επισημαίνουμε με την ερώτησή μας είναι να υπάρξει δίκαιη φορολόγηση. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει φορολόγηση, αλλά να είναι δίκαιη», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προσθέτοντας: «είναι η τρίτη ερώτηση που καταθέτουμε για το ίδιο θέμα.Έίμαι αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, μεγάλωσα με τα χωράφια και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα. Στην ερώτηση αναφερόμαστε και στα θέματα των οικοπέδων. Είναι η τρίτη ερώτηση και αυτό που είπα σήμερα στον κύριο Στουρνάρα είναι ότι καταθέτουμε τρίτη ερώτηση και παρόλα αυτά οι άνθρωποι στο επιτελείο του δεν το κατανοούν. Έδωσα συγκεκριμένα και αναλυτικά παραδείγματα για να τονίσουμε την αδικία που υπάρχει».

Ο κ. Τζαμτζής ξεκαθάρισε επίσης ότι ποτέ δεν είπε ότι πάει να ρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Δεν είπα ποτέ ότι πάω να ρίξω την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να αφήσω τη Νέα Δημοκρατία να πάει στο 5% γι' αυτό είμαστε όλοι μαζί και πιέζουμε την κυβέρνηση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει. Δεν είμαι ο κατάλληλος να πω αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γιατί θα θεωρηθεί ότι κάνω πόλεμο στον κ. Στουρνάρα. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Όμως η αριστερή λογική να χτυπήσουμε την ιδιοκτησία, δεν είναι στις αρχές μας ως παράταξη».