24 Οκτωβρίου 2013

Τον αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις κάλεσε η Γερμανία

Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις κλήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, μετά την δημοσίευση πληροφοριών περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.


Ο υπηρεσιακός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε θα ζητήσει από τον Τζον Έμερσον απάντηση για το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη το βράδυ περί παρακολούθησης των επικοινωνιών της κ. Μέρκελ από αμερικανικής πλευράς, σημείωσαν πηγές της γερμανικής διπλωματίας στον γερμανικό ιστότοπο Spiegel Online.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Η συνάντηση των κ.κ. Βεστερβέλε και Έμερσον θα λάβει χώρα την Πέμπτη το απόγευμα. Ο αμερικανός πρεσβευτής βρίσκεται στο Βερολίνο μόλις από τον Αύγουστο.

Παρακολουθήσεις: Εξηγήσεις από τον Ομπάμα ζητεί η Μέρκελ

Το γεγονός της κλήσης του από τη γερμανική διπλωματία για εξηγήσεις σκιαγραφεί το πόσο σοβαρή θεωρεί την υπόθεση η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γκίντο Βεστερβέλε θα ξεκαθαρίσει στον πρέσβη των ΗΠΑ ότι η γερμανική κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει το γεγονός και είναι έντονα οργισμένη από την παρακολούθηση ενός «στενού συμμάχου και εταίρου» από αμερικανικής πλευράς.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης πρέπει να ξεκαθαριστούν ώστε να ελεγχθεί κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις οι οποίες δόθηκαν από πλευράς ΗΠΑ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κατέληξαν οι πηγές της γερμανικής διπλωματίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των ηγετών των δύο χωρών, την Τετάρτη το βράδυ, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την προσδοκία οι αμερικανικές αρχές να ενημερώσουν τη Γερμανία για το εύρος των παρακολουθήσεων στη Γερμανία και να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθεσε η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση πριν από μήνες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Der Spiegel, εκπρόσωπος του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι «ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθούν την επικοινωνία της».

Τα ίδια ακριβώς λόγια χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Τζέι Κάρνεϊ και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο.

Τόσο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης όσο και κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο επισημαίνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον, δεν διευκρινίζουν όμως εάν παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες της κ. Μέρκελ στο παρελθόν, σημειώνει η Deutsche Welle.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να είναι οργισμένος με τη συμπεριφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

naftemporiki.gr