13 Οκτωβρίου 2013

Τελικά το φάρμακο είναι σωστό... απλά ο έλληνας ασθενής είναι σκάρτος: Σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο η Ιρλανδία

Την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι.

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από το πακέτο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή», δήλωσε κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματός του.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε πάντως ότι η χώρα του έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να ανακάμψει οριστικά.

Και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας σχετικά με την ομαλή έξοδό τους από τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει και μάλιστα αμφότερες, όπως είπε, μπορεί να την επιτύχουν χωρίς να χρειαστούν προληπτικές πιστώσεις.

Σημειώνεται ότι η τριετής δανεική σύμβαση ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ιρλανδίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και οι όροι που προέβλεπε το μνημόνιο που είχε συνάψει όσον αφορά στους προϋπολογισμούς της και την οικονομική της πολιτική, εκπνέουν την 7η Δεκεμβρίου.