16 Οκτωβρίου 2013

Χ. Αθανασίου: Καμία ανοχή στη βία, δεν υπάρχει «καλή» και «κακή»

Στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας «Βία, πολίτες και θεσμοί» στην Παλαιά Βουλή παρευρέθη ο υπουργόςΔικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Χαιρετίζοντας την εκδήλωσε ανέπτυξε το πλαίσιο στο οποίο μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα βίας αλλά και τις προσπάθειες επιβολής της άποψης άλλων, την οποία χαρακτήρισε «χειρότερη μορφή φασισμού».

«Η Ελληνική Δημοκρατία έχει εδώ και καιρό τεθεί αντιμέτωπη με τη βία, η οποία απειλεί τα θεμέλια της και τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο υπουργός για να προσθέσει:

«Γίναμε μάρτυρες, διαχρονικά, φαινομένων όπως η επίθεση σε συνανθρώπους μας με βάση φυλετικά ή εθνολογικά ή ακόμα και κοινωνικά κριτήρια, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η βιαιοπραγία εναντίον εκπροσώπων της πολιτείας ή πολιτευτών ή συνδικαλιστικών, η στοχοποίηση οργάνων της τάξης, η καταστροφή της ιδιοκτησίας, δημόσιας και ιδιωτικής κ.ά. με το πρόσχημα ότι οι απόψεις που εκφράζονται δεν είναι ορθές ή δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η βία με το πρόσχημα αυτό αποτελεί τη χειρότερη μορφή φασισμού».

Όσο για τη στάση της πολιτείας, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Η Πολιτεία και η Κοινωνία δεν μπορούν να μείνουν παρατηρητές στο φαινόμενο αυτό. Ούτε μπορούν να περιμένουν την αυτόματη λύση του προβλήματος με την εξομάλυνση των συνθηκών. Η λύση που προτείνεται δεν είναι πρωτότυπη, ούτε πάντα εύκολα εφαρμόσιμη, είναι όμως ΜΟΝΑΔΙΚΗ: η επικράτηση της έννοιας του Κράτους Δικαίου. Η απαρέγκλιτη και χωρίς αστερίσκους και προφάσεις αντιμετώπιση όλων ανεξαιρέτως των εκφάνσεων βίας από την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, χωρίς συμψηφισμούς του ύφους "αφού εσύ έκανες αυτό, δικαιούμαι και εγώ να κάνω το ίδιο ή κάτι άλλο"».

«Κανείς δεν είναι πάνω από το Νόμο, κανένας δεν είναι πάνω από την Δικαιοσύνη» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στη «θεσμική βία», την οποία χαρακτήρισε «ασαφή έννοια» για να επισημάνει ότι «η βία δεν μπορεί να είναι ανεκτή, όποιος και αν την προκαλεί, ανεξαρτήτως πολιτικής, κοινωνικής προέλευσης και συγκυριών».

«Ως Ελληνική Πολιτεία, ως Ελληνική Κυβέρνηση δεν δεχόμαστε συμψηφισμούς, δεν δεχόμαστε, το διαχωρισμό μεταξύ "καλής" και "κακής βίας" και την τάση ιδεολογικοποίησης εγκληματικών ενεργειών που θίγουν έννομα αγαθά και τη συνοχή της κοινωνίας» κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΤΟ ΒΗΜΑ