01 Οκτωβρίου 2013

Τα λεγε ο Μάρξ: Ο καπιταλισμός κατέβασε ρολά, στην επέτειο κυκλοφορίας του "Κεφαλαίου"!!

Κάθε φορά που η Ιστορία… έχει κέφια, συνθέτει “αριστουργήματα”, χωρίς να είναι πάντοτε ευκρινές το θετικό ή αρνητικό αποτύπωμά τους στις εξελίξεις της τρέχουσας πραγματικότητας, αλλά και στο μέλλον που… καθυστερεί να έρθει.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βάλει εδώ και μερικές ώρες “λουκέτο”, μετά...
την άρνηση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμφωνήσουν στην περαιτέρω χρηματοδότησή της, και στα διεθνή ΜΜΕ επικρατεί φρενίτιδα, με αναλύσεις και συνεχή ρεπορτάζ για την πρωτοφανή κατάσταση στην οποία περιήλθε η μόνη υπερδύναμη η οποία επιβίωσε από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το χιούμορ της Ιστορίας μάλιστα είναι τόσο προχωρημένο, ώστε το “λουκέτο” στην οικονομία-φετίχ του καπιταλισμού, έρχεται σε μια μέρα, την 1η Οκτωβρίου, που σηματοδοτεί την επέτειο δημοσίευσης του πρώτου τόμου του εμβληματικού έργου του Καρλ Μαρξ “Το Κεφάλαιο”: Την 1η Οκτωβρίου του 1867, στο Λονδίνο.

Πρακτικά, και ενώ συνεχίζεται η μάχη αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται αντίστοιχα από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή σε κυβερνητικές υπηρεσίες να σταματήσουν τη λειτουργία τους, επομένως και την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων.

Το μέτρο αφορά περίπου 800.000 δημοσίους υπαλλήλους στις ΗΠΑ (από τα 2 εκ ΔΥ που απασχολεί η κεντρική κυβέρνηση), ενώ σε πολλά μνημεία της χώρας ζητήθηκε από τους τουρίστες που τα επισκέπτονταν να αποχωρήσουν, καθώς… κατέβασαν ρολά. Πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αγάλματος της Ελευθερίας, ενώ αντίστοιχη “τύχη” είχαν πολλά εθνικά πάρκα και μουσεία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε και πάλι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι κρατάει σε “ομηρεία” τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενόψει μάλιστα των Ενδιάμεσων Εκλογών του 2014, είναι περίπου βέβαιο ότι οι σημερινές δραματικές εξελίξεις θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Χωρίς ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί να εξαιρούνται από το κάδρο των ατυχών χειρισμών.

ysterografa.gr