14 Οκτωβρίου 2013

Παπαμιμίκος: "Ούτε γι’ αστείο εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή"



Την πρόθεση και τις σκέψεις του για την αναδιάρθρωση του «γαλάζιου» κοµµατικού µηχανισµού εκφράζει ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆., Ανδρέας Παπαµιµίκος. Ο νεαρός πολιτικός τονίζει ότι η Νέα ∆ηµοκρατία µετεξελίσσεται τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στις περιφερειακές οργανώσεις.
Οσον αφορά το µείζον θέµα των ηµερών, τη Χρυσή Αυγή, επισηµαίνει ότι δεν πρέπει να βγει σε καµία περίπτωση εκτός νόµου και ότι το αν είναι εγκληµατική οργάνωση ή όχι θα το κρίνει η ∆ικαιοσύνη. Παράλληλα, εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «επιµένει στη θεωρία της “καλής” και “κακής” βίας», και τον καλεί να πάρει ξεκάθαρη θέση. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οικονοµικά του κόµµατος, δίνει ξεκάθαρο στίγµα υπογραµµίζοντας πως η Ν.∆. κάνει δραστικό νοικοκύρεµα, προχωρώντας σε περικοπές στο κόστος λειτουργίας της.

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (stavros.papantoniou@hotmail.com)

Πώς ερµηνεύετε το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόµα και µετά τις αποκαλύψεις και τις συλλήψεις ηγετικών της στελεχών τα εκλογικά ποσοστά της;

Είναι κάτι που µας απασχολεί. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι τέτοια ζητήµατα δεν αντιµετωπίζονται µε σόου και υπερβολές. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αναπτύξουµε κατάλληλες πολιτικές για να αντιµετωπίσουµε τους λόγους που έσπρωξαν τους συµπολίτες µας εκεί.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι σε µικρό διάστηµα η Χρυσή Αυγή γιγαντώθηκε σε όλη την Ελλάδα;

Τέσσερα χρόνια σε εποχές σαν τη σηµερινή είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος. Πολύ περισσότερο όταν η κρίση φέρνει ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων, όταν ο κόσµος αµφισβητεί τους θεσµούς και το πολιτικό σύστηµα, όταν αναπτύσσονται µύθοι για υποκατάσταση του κράτους σε κρίσιµα καθηµερινά προβλήµατα, όπως η λαθροµετανάστευση.

Με ποιον τρόπο θα επαναπροσεγγίσετε τους ψηφοφόρους της Ν.∆. που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή;

∆εν είναι αυτή η προτεραιότητά µας τις ώρες αυτές. Τώρα προέχει η αντιµετώπιση του νοσηρού και επικίνδυνου αυτού φαινοµένου. Ξέρουµε, όµως, ότι δεν θα πάρουµε έτσι την εµπιστοσύνη του κόσµου. Τον κόσµο θα τον κερδίσουµε όταν τον πείσουµε για τις πολιτικές µας και τον εµπνεύσουµε για τον δρόµο που ακολουθούµε.

Είναι τελικά εγκληµατική οργάνωση η Χρυσή Αυγή;

Ας αφήσουµε τη ∆ικαιοσύνη να αποφασίσει. ∆εν είµαστε και δεν µπορεί να γινόµαστε όλοι εισαγγελείς και δικαστές.

Πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να τεθεί εκτός νόµου η Χρυσή Αυγή;

Ούτε για αστείο. Και το είπα από την πρώτη στιγµή. Το θέµα είναι να αντιµετωπίσουµε µε πολιτικές πρωτοβουλίες τα αίτια που την τροφοδότησαν. Κινήσεις σαν και αυτές που λέτε µπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσµατα. Μην ξεχνάτε τι έγινε, για παράδειγµα, στην Τουρκία.

Συµφωνείτε µε τη θεωρία των δύο άκρων; Είναι ακραίο κόµµα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εµείς έχουµε µια συγκεκριµένη φιλοσοφία: Καταδικάζουµε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιο πρόσχηµα κι αν επικαλείται. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν υγιείς, αλλά και ακραίες φωνές. Εκείνοι επιµένουν στη θεωρία της «καλής» και «κακής» βίας. Μια θεωρία που ευνοεί τη βία και διχάζει τον κόσµο.

Πολλοί πιστεύουν ότι µετά τις εξελίξεις µε τη Χρυσή Αυγή είναι αναγκαίες οι εκλογές. Συµφωνείτε;

Οταν έγιναν ήδη τόσες θυσίες και όταν έρχεται η ώρα να αποδώσουν, ποιος θέλει εκλογές; Ποιος θέλει αποσταθεροποίηση την ώρα που φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ; Στον δικό µας σχεδιασµό -το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς- στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Βλέπετε φως στο τούνελ της οικονοµίας;

Ας σκεφτεί ο καθένας πού ήταν η χώρα πριν από ενάµιση χρόνο. Κινδύνευε µε έξοδο από το ευρώ και µε µια ανεξέλεγκτης έκτασης εθνική τραγωδία. Σήµερα είµαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο, χωρίς να λέµε ότι λύσαµε όλα τα προβλήµατα. Αρχισαν µε τις άοκνες προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά να έρχονται νέες επενδύσεις, να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, να κλείνει το χάσµα στο εµπορικό ισοζύγιο και να έχουµε το πιο υψηλό τουριστικό ρεύµα. Το πιο σηµαντικό είναι ότι πετυχαίνουµε πρωτογενές πλεόνασµα και ανοίγουµε την πόρτα για οριστική λύση στο πρόβληµα του χρέους. Χρειάζεται βέβαια κάτι ακόµη: Να αλλάξουµε κουλτούρα και να δηµιουργήσουµε ένα νέο παραγωγικό µοντέλο.

Θα δώσει χρίσµατα η Ν.∆. στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Θέλουµε υποψηφίους υπερβατικούς, ικανούς και άξιους, καταξιωµένους στις τοπικές κοινωνίες, πάνω από µικροκοµµατικές σκοπιµότητες. Γι’ αυτό, άλλωστε, θέλουµε και την αλλαγή του συστήµατος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να ψηφίζουν οι δηµότες µε βάση την αυτοδιοικητική ατζέντα, ελεύθερα και ακηδεµόνευτα, τους καλύτερους.

Η Ν.∆. έχει περιέλθει την τελευταία περίοδο σε εποχή εσωτερικών διοικητικών αλλαγών. Τι άλλο να περιµένουµε στην κατεύθυνση αυτή;

Μεταρρυθµίζουµε ριζικά τον πολιτικό µας οργανισµό για να τον µετεξελίξουµε. Τόσο την κεντρική διοίκηση όσο και τις περιφερειακές οργανώσεις µας. Είχαµε για τον σκοπό αυτό διαβούλευση µε τις οργανώσεις µας σ’ όλη τη χώρα. Μειώσαµε από 23 σε 8 τις Γραµµατείες και καταργούµε Τοπικές Οργανώσεις που υπήρχαν µόνο σαν σφραγίδες. Προχωρούµε σε ριζικές τοµές για ένα σύγχρονο και ευέλικτο σχήµα και δηµιουργούµε θεµατικούς τοµείς στην περιφερειακή οργάνωση, ώστε να πετύχουµε ποιοτική αναβάθµιση, εξειδίκευση και νέα κουλτούρα. Θέλουµε τα ίδια τα µέλη µας να δώσουν ρόλο στους ικανούς και τους άξιους, στους ειδικούς κάθε τοµέα, ώστε να έχουµε παραγωγή πολιτικής, σηµεία αναφοράς κάθε επαγγελµατικού και κοινωνικού φορέα, µια νέα σχέση συνεργασίας µε τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και νέες, πολύ περισσότερες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κάνει οικονοµία η Ν.∆.; Πόσο έχει µειωθεί το κόστος λειτουργίας του κόµµατος;

Την ώρα που όλος ο κόσµος κάνει τεράστιες θυσίες, εµείς δεν είµαστε εξαίρεση. Παράδειγµα πρέπει να είµαστε. Κάνουµε, λοιπόν, ένα δραστικό νοικοκύρεµα, περιορίζοντας το κόστος λειτουργίας και αυξάνοντας τις δράσεις µας.

parapolitika.gr