22 Οκτωβρίου 2013

Αναστατώνει την Ισπανία απόφαση του ΕΔΑΔ που επιβάλλει αποφυλάκιση μελών της ΕΤΑ

Την οργή των συγγενών των θυμάτων της ΕΤΑ προκαλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς θεωρείται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την αποφυλάκιση δεκάδων μελών της οργάνωσης. Σύμφωνα με την απόφαση το ισπανικό κράτος καλείται να απελευθερώσει την Ινές Ντελ Ρίο Πράντα και να καταβάλει αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ.
Η οργάνωση θυμάτων πολιτικής βίας, ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, να μην συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι κάθε περίπτωση στην Ισπανία θα εξεταστεί ξεχωριστά από τα ισπανικά δικαστήρια.

Καταδίκη για το «Δόγμα Πάροτ»

Η 55χρονη, Ινές Ντελ Ρίο Πράντα, το 1989, είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή σε δεκάδες δολοφονίες και επιθέσεις της οργάνωσης σε ποινές κάθειρξης συνολικά άνω των 3.000 ετών - μολονότι η ισπανική νομοθεσία θέτει ως όριο της ποινής που μπορεί να εκτίσει κανείς στη φυλακή για φόνο τα 30 έτη. Το 2006 η ισπανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι λόγω καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από την συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου κι όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο. Αυτό σημαίνει ότι η Ντελ Ρίο Πράντα δεν έχει καμία πιθανότητα να βγει από την φυλακή προτού περάσουν τα 30 χρόνια.

Η συγκεκριμένη πρακτική καταδίκης είναι γνωστή ως «Δόγμα Πάροτ», καθώς έχει πάρει το όνομά της από τον πρώτο κρατούμενο της ΕΤΑ στον οποίο εφαρμόστηκε, τον Ένρι Πάροτ. Περίπου 600 μέλη της ΕΤΑ βρίσκονται στη φυλακή στην Ισπανία. Σε συνολικά 61 από αυτά, έχει παραταθεί η ποινή φυλάκισής.

Υπενθυμίζεται ότι η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, που ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 800 ανθρώπων σε περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, κήρυξε μονομερώς κατάπαυση του πυρός πριν από δύο χρόνια.

Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου

Επικυρώνοντας προηγούμενη απόφαση, στην οποία είχε ασκήσει έφεση η Ισπανία, οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθησαν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της από τις αλλαγές που έγιναν αναδρομικά στους κανόνες καταδίκης. Κρίνοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν», το δικαστήριο θεωρεί ότι επιβάλλεται οι ισπανικές αρχές να «διασφαλίσουν ότι η κ. Ντελ Ρίο Πράντα θα αφεθεί ελεύθερη το ταχύτερο δυνατό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου. Επιπλέον επέβαλε στη Μαδρίτη την καταβολή αποζημίωσης 30.000 ευρώ στην Πράντα.

«Υπάρχει μια απόφαση για μια συγκεκριμένη υπόθεση αλλά δεν έχει γενική εφαρμογή. Πρέπει λοιπόν να δούμε τις υπόλοιπες υποθέσεις μία προς μία, σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφανθούν τα ισπανικά δικαστήρια» υποστήριξε ο υπ. Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Αλμπέρτο Ρουΐθ Γκαγιαρδόν.

Αντιδράσεις για την απόφαση

Η οργάνωση «Φωνές Κατά της Τρομοκρατίας», η οποία εκπροσωπεί θύματα της πολιτικής βίας, ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να μην συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου. «Η συμμόρφωση με την απόφαση θα είναι μια προδοσία για τα θύματα της πολιτικής βίας και για όλους τους Ισπανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Οι τρομοκράτες θα βγουν από τις φυλακές», είχε προειδοποιήσει εξάλλου νωρίτερα η Ένωση της Ισπανίας για τα Θύματα της Τρομοκρατίας.



«Αισθάνομαι αγανάκτηση, θύμο, και αηδία για την απόφαση. Ισχυρίζονται ότι η ετυμηγορία βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν λαμβάνουν όμως υπ’ όψιν τα δικαιώματα των θυμάτων» ανέφερε η Ενρίκε Γκονζάλες, θύμα επίθεσης των Βάσκων αυτονομιστών.



Από την άλλη πλευρά, στο Μπιλμπάο, οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των καταδικασθέντων της ΕΤΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης.