01 Οκτωβρίου 2013

Bloomberg: Γιατί οι φασίστες τα καταφέρνουν καλύτερα στην Αυστρία από ότι στην Ελλάδα


Την Χρυσή Αυγή με την Αυστριακή ακροδεξιά συγκρίνει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο εξηγεί γιατί ο Χάινς Στράχε είναι πιο επιτυχημένος στη χώρα του από τον Ελληνα ομόλογο του Νίκο Μιχαλολιάκο.


Σε δημοσίευμα του με τίτλο «γιατί οι φασίστες τα καταφέρνουν καλύτερα στην Αυστρία από ότι στην Ελλάδα», το Bloomberg αναφέρει πως «η Αυστρία και η Ελλάδα έχουν τουλάχιστον άλλο ένα κοινό εκτός από την συμμετοχή τους στο ευρώ: Και οι δύο αντιμετωπίζουν την γρήγορη άνοδο των ακραίων εθνικιστικών κινημάτων. Παράξενα, η φτωχή νότια χώρα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο να τους αντιμετωπίζει».

Η διαφορά Στράχε- Μιχαλολιάκου

Στη συνέχεια, το Bloomberg συγκρίνει τον ηγέτη του ακροδεξιού «Κόμματος της Ελευθερίας» της Αυστρίας με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την Χρυσή Αυγή. «Ο Χαινς Στράχε, προσπαθεί να είναι πονηρός με τις πολιτικές του απόψεις. Οταν μια φωτογραφία η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου τον έδειξε να χαιρετά ναζιστικά με τον τρόπο του ''Κούνεν'' (με υψωμένα τρία δάχτυλα), ο Στράχε είπε ότι απλά παρήγγειλε τρεις μπύρες. Οι ψηφοφόροι ήξεραν πως η εξήγηση ήταν απαράδεκτη όπως και οι προσπάθειες του Στράχε να απορρίψει τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως έχει στενούς δεσμούς με την ριζοσπαστική Δεξιά. Παρόλα αυτά, το κόμμα του κέρδισε το 21,4% των ψήφων στις γενικές εκλογές».

«Στην Ελλάδα, ο Μιχαλολιάκος ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής, έχει κάνει επανειλημμένως τον ναζιστικό χαιρετισμό χωρίς να απολογηθεί ποτέ. ''Τουλάχιστον αυτά τα χέρια είναι καθαρά'', είχε πει ο Μιχαλολιάκος παλαιότερα. Το σύμβολο του κόμματος μοιάζει με σβάστικα».

«Τόσο ο Μιχαλολιάκος όσο και ο Στράχε, μισούν τα πακέτα διάσωσης για τους δικούς τους λόγους ο καθένας. Και οι δύο πιστεύουν πως τα έθνη τους έχουν πλημμυρίσει από Ισλαμιστές μετανάστες που δεν ταιριάζουν με την κουλτούρα της χώρας και είναι ένα μεγάλο βάρος στον κοινωνικό ιστό. Και οι δύο είναι χαρισματικά πολιτικά κτήνη. Ο Αυστριακός πολιτικός ηχογραφεί τραγούδια hip hop με επαγγελματικό τρόπο και κάνει συχνές ενημερώσεις στο facebook όπου έχει πάνω από 172.000 followers. Ο Ελληνας υπερεθνικιστής, είναι ένας παθιασμένος δημόσιος ομιλητής και η τσιριχτή φωνή του η οποία είναι σήμα κατατεθέν, σε παρακινεί και σε υπνωτίζει».

«Υπάρχουν βέβαια κάποιες διαφορές, τόσο επιφανειακές όσο και βαθύτερες. Ο ωραίος και γυμνασμένος Στράχε έδειξε το σώμα του κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας. Ο Μιχαλολιάκος είναι μεγαλύτερος, κοντός και σχεδόν κωμικός στις φωτογραφίες όπου εμφανίζεται δίπλα στους μπρατσωμένους χρυσαυγίτες. Ο Στράχε, δείχνει στους επισκέπτες ένα μενταγιόν που έλαβε από το δήμαρχο μιας ισραηλινής πόλης, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι αντισημίτης. Μιχαλολιάκος αρνείται ανοιχτά ότι υπήρχαν θάλαμοι αερίων στο Άουσβιτς»

Η βασική τους διαφορά

Ωστόσο, το Bloomberg σημειώνει πως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ακροδεξιών η οποία εξηγεί γιατί ο Μιχαλολιάκος είναι στη φυλακή ενώ ο Στράχε πανηγυρίζει για τα ποσοστά του: «Η Χρυσή Αυγή έχει καταφύγει στη βία και κάνει επιθέσεις σε αριστεριστές και μετανάστες στους δρόμους. Η κόρη του Μιχαλολιάκου, η Ουρανία συνελήφθη μετά την επίθεση σε ένα πωλητή κεμπάμπ στην Αθήνα», ενώ αναφέρεται και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η οποία οδήγησε στις συλλήψεις του Μιχαλολιάκου και της ομάδας του. «Το κόμμα της Ελευθερίας αντίθετα, έχει αποφύγει μια βίαιη εικόνα και θέλει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής».

Κλείνοντας, το Bloomberg επισημαίνει πως «κατά μία έννοια οι Ελληνες είναι πιο τυχεροί από τους Αυστριακούς. Λόγω των άγριων πρακτικών της Χ.Α. έχουν λάβει ισχυρά μέτρα κατά των ακραίων εθνικιστών».