22 Οκτωβρίου 2013

Δεν βρίσκεται στις λίστες της Interpol η Μαρία-«Η κουνιάδα μου γνωρίζει τον διαμεσολαβητή» (ΒΙΝΤΕΟ)


Στον εντοπισμό των Βούλγαρων Ρομά που έδωσε τη μικρή Μαρία στο ζευγάρι αθίγγανων στα Φάρσαλα εστιάζει πλέον η αστυνομία τις έρευνές της, μετά την απάντηση της Interpol ότι κανένα από τα αναζητούμενα παιδιά στην παγκόσμια λίστα της δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την μικρή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ημέρα που έχει δηλωθεί η μικρή όντως στο νοσοκομείο της Λαμίας είχε γεννήσει μια Βουλγάρα ένα κοριτσάκι.


Με έγγραφό της η Intepol ενημέρωσε ότι έγινε η σύγκριση του DNA της Μαρίας με τη σχετική λίστα με γενετικό υλικό για περίπου 610 αγνοούμενα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και 61 παιδιά σε ηλικία που ταιριάζει με το κοριτσάκι από τα Φάρσαλα) που έχει στη διάθεσή της η Διεθνής Αστυνομία και κανένα δεν ταίριαζε.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εκτιμούν ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η μικρή να βρέθηκε στα χέρια των Ρομά μετά την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών μέσω Βουλγαρίας την περίοδο 2008 – 2010 ή να έχει «διακινηθεί» μεταξύ Ρομά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με έγγραφα των βουλγαρικών αρχών, τα κυκλώματα υιοθεσίας δρουν ολοένα πιο συχνά μετά και το άνοιγμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα λόγω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοριτσάκι θα εξετάσει και ειδικός ανθρωπολόγος-ιατροδικαστής ο οποίος πολλές φορές υποβοηθά τις έρευνες των διωκτικών Αρχών προκειμένου να προσδιορισθεί η χώρα προέλευσης ενός ατόμου.

Ο προφυλακισμένος «πατέρας», 39χρονος Χρήστος Σαλής, υποστήριξε ότι το παιδί το εγκατέλειψαν στη σύντροφό του ένα ζευγάρι Βούλγαρων Ρομά που κατοικεί στην Αθήνα. Μάλιστα κατονόμασε τόσο το Βούλγαρο άνδρα, όσο και τη «φυσική» μητέρα της Μαρίας που τους άφησαν το παιδί. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, ο ίδιος δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί, λόγω του βεβαρημένου ποινικού του μητρώου και ζήτησε από την 40χρονη σύντροφό του Ελευθερία Δημοπούλου να το δώσει, αλλά εκείνη του απάντησε ότι το έχει αγαπήσει.

Ο 39χρονος ζήτησε από τους δικαστές να τον αφήσουν ελεύθερο, ώστε ν βρει ο ίδιος το ζευγάρι των Βουλγάρων. Επιπλέον ζήτησε να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ιδίου και της συντρόφου του ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί γονείς της μικρής Μαρίας. Τελικά το αίτημα του αυτό δεν ικανοποιήθηκε, σε πρώτη φάση, καθώς γι’ αυτό απαιτείται έκδοση βουλεύματος, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

«Φάμπρικα» παρανομίας

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι Ρομά που είχαν εμφανισθεί ως γονείς της Μαρίας είχαν στήσει από την περίοδο 1993-94 «φάμπρικα» παράνομων δηλώσεων απόκτησης τέκνων, προκειμένου να εισπράξουν επιδόματα ή για να υποβοηθήσουν κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών.

Όπως γράφει το«Βήμα» οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι επανήλθαν με νέες δηλώσεις απόκτησης τέκνων τα τελευταία χρόνια όταν υποτίθεται ότι «ενηλικιώθηκαν» τα δηλωθέντα παιδιά τους την περίοδο 1993-94 και δεν μπορούσαν να εισπράττουν σχετικά επιδόματα.

«Η κουνιάδα μου γνωρίζει τον διαμεσολαβητή»

Τον ισχυρισμό ότι η κουνιάδα του γνωρίζει τον άνθρωπο που είχε φέρει σε επαφή την οικογένεια Ρομά που κρατούσε τη μικρή Μαρία με τη φυσική της μητέρα, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρομά, Μάριος Σαϊνόπουλος.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1: