28 Νοεμβρίου 2013

Τέλος στις συμβάσεις 1.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ βάζει από την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας

«Ξαφνικός θάνατος» στις συμβάσεις περισσότερων από 1.000 γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ επέρχεται την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.
Οπως υποστήριξε ο υφυπουργός, οι εν λόγω γιατροί το πρωί απεργούν στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπέζας ανέφερε ακόμη ότι «η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει. Εχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες Υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα».

Η συγκεκριμένη κατηγορία ιατρών είναι ήδη σε απεργία εδώ και 10 ημέρες, ενώ την Πέμπτη εξήγγειλαν παράταση της απεργίας για ακόμη δύο εβδομάδες. Ο αριθμός των ιατρών αυτών ανέρχεται σε 1.000.

Η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφορά σε ιατρούς οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι γι' αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ.

Η διακοπή, ως εκ τούτου, αφορά στη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε απεργία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δεν θα αφήσει «κανέναν να νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει το κράτος», προσθέτωντας ότι διαθέτει «plan B που δεν θα αρέσει στους γιατρούς».

Η απάντηση των γιατρών ήταν άμεση και το ίδιο αυστηρή: «Εμείς έχουμε "plan C". Οι γιατροί δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται. Λογικές Βορείου Κορέας και Ιράν να τις κρατήσει για το υπουργείο του», είπε ο Γιάννης Χρονόπουλος, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί αποφάσισαν την παράταση των απεργιών τους έως τις 9 Δεκεμβρίου.