21 Νοεμβρίου 2013

Παχύδερμο: Δίωξη μόνο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος-Για τη φοροδιαφυγή συμβιβάστηκε με την εφορία στο 1,3 εκ πρόστιμο

Αντιεισαγγελέας Αρ.Πάγου: Να αναιρεθεί μερικώς το βούλευμα για τον Θέμο Αναστασιάδη


Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο (κεκλεισμένων των θυρών) να αναιρεθεί μερικώς το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος του Θέμου Αναστασιάδη και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους 1,6 εκατ. ευρώ σε βαθμό κακουργήματος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, θα παραμείνει προσωρινά μόνο η κατηγορία σε βάρος του κ. Αναστασιάδη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).

Ο κ. Παντελής υποστήριξε ότι δεν μπορούν οι δυσμενέστερες φορολογικές διατάξεις του νόμου 3943/2011 να έχουν αναδρομική ισχύ.

Μετά από μηνυτήρια αναφορά του προϊσταμένου της ΙΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών κατά του κ. Αναστασιάδη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διατάχθηκε κυρία ανάκριση. Η δίωξη ασκήθηκε καθώς το οικονομικό έτος 2008 (εισόδημα 2007) υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση, αποκρύπτοντας 1,6 εκατ. ευρώ συν τις προσαυξήσεις.

Η μηνυτήρια αναφορά υποβλήθηκε μετά το φορολογικό έλεγχο και η δίωξη ασκήθηκε πριν ολοκληρωθεί η φορολογική-διοικητική διαδικασία, πριν ασκηθεί προσφυγή από τον ελεγχόμενο, αλλά και πριν να εκδοθεί δικαστική απόφαση από φορολογικό δικαστήριο, όπως προέβλεπε το ευμενέστερο δικονομικό καθεστώς πριν την ισχύ του νόμου 3941/2011.

Κατά το στάδιο της ανάκρισης, ο κ. Αναστασιάδης τον περασμένο Φεβρουάριο ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, καθώς ασκήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή πριν την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής-διαδικασίας.

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμά του απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα του δημοσιογράφου- εκδότη.

Στη συνέχεια ασκήθηκε αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σήμερα ο κ. Παντελής, επικαλούμενος παλαιότερες γνωμοδοτήσεις του (του 2012), αλλά και τις απόψεις Πανεπιστημιακών καθηγητών, πρότεινε να μην εφαρμοστούν αναδρομικά δικονομικές-φορολογικές διατάξεις που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα του κατηγορούμενου και συνεπώς να ακυρωθεί μερικώς το επίμαχο βούλευμα και να κηρυχθεί απαράδεκτη η, σε βάρος του κ. Αναστασιάδη, ποινική δίωξη για την πράξη της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι κατά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η αναίρεση ασκήθηκε για αποκατάσταση της ενότητας της νομολογίας (επί 20ετία διίστανται οι απόψεις), αφού τυχόν κήρυξη της δίωξης ως απαράδεκτης, δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ουσία της υπόθεσης, καθώς έχει επέλθει συμβιβασμός του κ. Αναστασιάδη με τις φορολογικές αρχές.

Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την πληρωμή 1,3 εκατ. ευρώ περίπου και έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση.

Να σημειωθεί ότι η αποδοχή της πρότασης του κ. Παντελή, θα μπορεί να καταλάβει και άλλες περιπτώσεις ανάλογες με αυτήν του κ. Αναστασιάδη.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

http://ysterografa.gr/greece/antieisaggeleas-ar-pagoy-na-anairethei-merikos-to-vouleyma-gia-ton-themo-anastasiadi