15 Νοεμβρίου 2013

Πατριώτες του κ@λου ALERT! Τι κρύβουν; "Για 100 χρόνια «σφραγισμένο» το ματωμένο ταγέρ της Τζάκι Κέννεντυ" (video)

Πατριώτες του κ@λου γιατί τα ρούχα του Κένεντυ είναι προσβάσιμα στους ερευνητές ενώ της Τζάκι δεν τα έχει δει κανείς;;; οοεεοο;

Η Τζάκι Κέννεντυ αρνήθηκε να καθαρίσει το αίμα του Κέννεντυ από το ρούχα της και στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Ουάσιγκτον, φορώντας το ματωμένο ροζ ταγέρ της, είχε δηλώσει «αφήστε τους να δουν τι έχουν κάνει».


Μισό αιώνα μετά την δολοφονία του Κέννεντυ στο Ντάλας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, το πιο διάσημο σύμβολο από εκείνη την ημέρα, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κομμάτια ρουχισμού που φορέθηκαν ποτέ, δεν το είδε σχεδόν κανένας.

Το ρούχο σώζεται από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων σε ένα θησαυροφυλάκιο έξω από την Ουάσιγκτον, καθώς είναι ένα από τα αντικείμενα που έχουν τεθεί υπό περιορισμό από την οικογένεια Κέννεντυ.

Αν υπάρχει ένα αντικείμενο που μέσα από αυτό αναδύεται η βία εκείνης της ημέρας, καθώς και η αίγλη που προηγήθηκε, αυτό είναι το αιματοβαμμένο ροζ ταγέρ της Τζάκι Κέννεντυ. Σύμφωνα με τους Νew York Times, το ρούχο αυτό άνοιξε ένα δελεαστικό παράθυρο στην μόδα για τη γοητεία και την ατσάλινη αποφασιστικότητα της πρώτης κυρίας. «Τα πράγματα που γνωρίζουμε για εκείνη και τα πράγματα που ποτέ δεν θα μάθουμε δεν θα είναι ποτέ αρκετά».

Η Κέννεντυ συνδεόταν άμεσα με τα ρούχα που φορούσε. Μόλις τα πρώτα τρία χρόνια ως πρώτη κυρία είχε κερδίσει τον κόσμο με το νεανικό της στυλ. Πολιτικά αυτό σήμαινε την πρόσκληση τεράστιου κοινού όταν συνόδευε τον Κέννεντυ. Η μόδα, ωστόσο για την Τζάκι ήταν μία ασπίδα.

Πενήντα χρόνια πριν, το μεσημέρι στο Ντάλας, ο Κλιντ Χιλ, ο οποίος ήταν ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας σκέφτηκε ότι το ροζ κοστούμι θα φαινόταν έντονα στο σκούρο μπλε του αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρόεδρο και την πρώτη κυρία. «Φαινόταν τόσο έντονα μέσα στο αμάξι εξαιτίας του χρώματός του», επεσήμανε ο Χιλ, ο οποίος ανακοίνωσε μία νέα οπτική της δολοφονίας.

Το ροζ κοστούμι και τα αξεσουάρ της διατηρούνται μέχρι σήμερα στο θησαυροφυλάκιο και εξακολουθούν να έχουν πάνω τους τα ίχνη του αίματος του Κέννεντυ, διπλωμένα σε μια λευκή πετσέτα. Παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα στοιχεία από την ημέρα της δολοφονίας. Παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων έχει κρατήσει το κοστούμι και τα αξεσουάρ από το 1964 μετά από το θάνατό της, τα αντικείμενα αυτά ανήκαν στην Κάρολιν Κέννεντυ ως η μόνη εν ζωή κληρονόμος της μητέρας της. Τελετή μεταβίβασης των σχετικών αντικειμένων έγινε το 2003 με την προϋπόθεση ότι τα ρούχα δεν θα δημοσιοποιηθούν μέχρι 2103. Μέσω του γραφείου της, η κ. Κένεντι αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με την Μάρθα Μέρφι, την υπεύθυνη ειδικής πρόσβασης σε αυτά, τα ρούχα της Τζάκι είναι τα μόνα αντικείμενα από την δολοφονία με αυτήν την ειδική περιοριστική εντολή.

Μελετητές και ερευνητές βάσει ειδικών κριτηρίων έχουν πρόσβαση στα ρούχα του προέδρου και στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τον Λι Χάρβει Οσβαλντ. Ωστόσο, δεν έχει επιτραπεί πρόσβαση για ερευνητικούς σκοπούς στο ταγέρ της Κέννεντυ.



NEW YORK TIMES
kathimerini.gr