15 Νοεμβρίου 2013

Σίβυλλα alert! Χαλαρός ο Παπακωνσταντίνου για καφεδάκι στη Μεγάλη Βρετάνια


Οι τρεις άντρες συζητούσαν χαμηλόφωνα. Είχαν επιλέξει ένα μάλλον απόμερο τραπέζι του “Alexander’s Bar” μέσα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Οι υπόλοιποι θαμώνες οι οποίοι απολάμβαναν τον καφέ τους ή κάποιο κοκτέιλ έριχναν αδιάφορες ματιές στον διοπτροφόρο κύριο ο οποίος κάποτε ήταν ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο ιστορικό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Αυτή τη φορά αντί για το αγαπημένο του εστιατόριο στον 8ο όροφο με θέα την Ακρόπολη προτίμησε το british style bar με την ακριβή ταπισερί στον τοίχο.

Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές έχω συναντήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου στο συγκεκριμένο σποτ, οι συνδαιτυμόνες του είναι πάντα ξένοι. Σίγουρα ο ex minister δεν διαθέτει πλέον εκείνο το άνετο, ολίγον μπλαζέ… αεράτο style του παρελθόντος. Όταν σε κομψά, δημοφιλή spots της πόλης συναντούσε διεθνείς προσωπικότητες της οικονομίας και πολιτικής. Παρ’ όλα αυτά ο George δεν έδειχνε αμήχανος ή προβληματισμένος. Οι προσωπικοί του μπελάδες λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην περιβόητη Λίστα Λαγκάρντ δεν του έχουν δημιουργήσει κάποια «περιττά νευράκια». Έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα. Εκτός και αν ο μικροκαμωμένος George ξέρει να κρύβει καλά την πραγματική ψυχολογική του κατάσταση.

Ο κ. Νικολόπουλος και οι νεαρές ωραίες αστυνομικοί

Σε ένα άλλο τραπέζι, στο διπλανό “Winter Garden” αυτή τη φορά, ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος συζητούσε με τρεις κυρίους. Ο κ. Νικολόπουλος είναι σίγουρα πιο θορυβώδης από τον κ. Παπακωνσταντίνου. Επέλεξε το πλέον κεντρικό τραπέζι του καφέ. Ακριβώς απέναντι από την κυρίως είσοδο. Έτσι όλοι όσοι έμπαιναν στον «Χειμερινό Κήπο» του ξενοδοχείου έβλεπαν αμέσως τον κ. Νικολόπουλο. Ο διοπτροφόρος επίσης πολιτικός έδειχνε ιδιαίτερα ευδιάθετος. Γιατί όχι άλλωστε; Έξω από το ξενοδοχείο, γύρω στη μία το μεσημέρι (Πέμπτη 14 Νοεμβρίου) οι… καλωδιωμένοι bodyguards με τα καλοσιδερωμένα κοστούμια στέκονταν δίπλα από ένα αστραφτερό υπουργικό αυτοκίνητο και ένα μικρότερο συνοδευτικό. Ακουμπούσαν συχνά τα δάχτυλά τους στα ακουστικά τους και έριχναν συνέχεια εξεταστικές ματιές γύρω. Τα δύο αυτοκίνητα είχαν διπλοπαρκάρει, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση σε κάποιους άλλους. Στην κεντρική είσοδο είχε δημιουργηθεί ένα κομφούζιο καθώς οι doormen προσπαθούσαν να παρκάρουν αυτοκίνητα επιχειρηματιών και μελών του Διπλωματικού Σώματος.

Οι νεαρές γυναίκες αστυνομικοί, πάνω στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, ψηλές, καλλίγραμμες με μακριά πλούσια μαλλιά δημιουργούσαν μια πραγματικά όμορφη εικόνα. Πολλές νεαρές αστυνομικίνες μαθαίνω ότι θα βρίσκονται συνέχεια αυτό το τριήμερο στους δρόμους λόγω του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Χαρίζοντας μια πραγματικά ωραία εικόνα. Ίσως δεν μοιάζουν όλες στην αστυνομικό-συνοδό του Άκη Τσοχατζόπουλου (τον κρατούσε από το μπράτσο όταν αυτός έκανε «επισκέψεις» στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως) είναι όμως χαριτωμένες, λεπτές, καλογυμνασμένες.

Συλλεκτικές τσάντες χιλιάδων ευρώ σε σακούλες σκουπιδιών

Λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω, στην πιο ακριβή boutique της πόλης, Mercedes και Bentley έχουν ανέβει πάνω στο πεζοδρόμιο. Μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών «φεύγουν» γρήγορα από το εσωτερικό του καταστήματος το οποίο έχει καλύψει τις βιτρίνες του με μεγάλα χαρτιά. Μία υπάλληλος η οποία είχε βγει έξω από το κατάστημα για να καπνίσει εξηγούσε σε έναν από τους οδηγούς των αυτοκινήτων ότι πίσω από τα «χαρτιά» γνωστός interior designer ετοίμαζε την καινούργια χριστουγεννιάτικη βιτρίνα. Ναι, τα Χριστούγεννα είναι ήδη εδώ. Η γκρίζα, μελαγχολική πόλη για λίγες μέρες θα γεμίσει με την λάμψη και αισιοδοξία της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Με λαμπιόνια, μεγάλες αστραφτερές μπάλες, δέντρα, και εντυπωσιακές κούκλες. Φαίνεται τελικά ότι οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι αυτές οι οποίες θα χαρίσουν το σημαντικότερο μέρος του εορταστικού touch. Οι Αρχές της πόλης λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Οι μεγάλες αντιθέσεις
Οι μαύρες σακούλες εξακολουθούν να βγαίνουν από το κατάστημα. Οι bodyguards ρίχνουν μια εξεταστική ματιά γύρω και τις βάζουν γρήγορα στα αυτοκίνητα. Χαμογελάω πονηρά. Σκέφτομαι ότι το… έργο επαναλαμβάνεται. Πρόκειται για τις περίφημες σακούλες-καμουφλάζ. Μέσα σε αυτές κρύβονται οι περίφημες συλλεκτικές τσάντες οι οποίες στοιχίζουν περισσότερο από 6.000-7.000 ευρώ η κάθε μία. Ουχί και πάλι ουχί! Η αλήθεια είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο Mayfair του Λονδίνου, στην Avenue Montaigne της Πόλης του Φωτός ή την Madison Avenue της Νέας Υόρκης. Η Αθήνα είναι πλέον η πόλη των τεράστιων αντιθέσεων. Οι άστεγοι οι οποίοι σέρνουν τα καροτσάκια με τα λιγοστά υπάρχοντά τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τους νεαρούς καλογυμνασμένους bodyguards και τα συλλεκτικά εμπορεύματα των χιλιάδων ευρώ. Κάποτε τέτοια φαινόμενα αντικρίζαμε μόνο στην Νέα Υόρκη των πολλών εκατομμυρίων κατοίκων…