04 Νοεμβρίου 2013

Μπίλιες... έγιναν τηλεφωνικά Στουρνάρας και Μορς - Όλο το παρασκήνιο

Το «σπασμένο τηλέφωνο» με την άφιξη της τρόικας ενόχλησε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ήταν με ένα κινητό στο χέρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ανταλάσσοντας ασταμάτητα sms με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, προκειμένου να αποκαταστήσει τις φήμες!

Σύμφωνα με «Tα Νέα», o Έλληνας υπουργός και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν «σφάχτηκαν» τηλεφωνικά μέχρι να επιβεβαιωθεί τελικά πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ταξιδέψουν κανονικά στην Αθήνα όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και τα ραντεβού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τροϊκανούς είχαν «κλειστεί» μέσω τηλεδιάσκεψης από την Τετάρτη, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις των εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν την Πέμπτη και την Παρασκευή, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γυρίσει η τρόικα, αλλά και ένα τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters πως παγώνει η επίσκεψη της τρόικας, προκάλεσαν τον εκνευρισμό της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε άμεσα να διαψεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες, μιλώντας για «ανοησίες», διαβεβαιώνοντας ότι η τρόικα επιστρέφει τη Δευτέρα και πως έχει κλεισμένα ραντεβού την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, η Κομισιόν συνέχισε να ρίχνει λάδι στην φωτιά και την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον εκπρόσωπο τύπου Σαντάλ Χιουζ της να δηλώνει πως η τρόικα θα φτάσει στην Αθήνα , «μόλις λάβουν τις πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες». Αυτό ξεχείλισε το ποτήρι για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το θέμα φέρεται να πήρε προσωπικά επάνω του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αντί για καλό μήνα, φέρεται να είπε με έντονο ύφος στις Βρυξέλλες να «μαζέψουν» τους εκπροσώπους τους και να δοθεί τέλος σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι!

«Σταματήστε τις δηλώσεις αυτές», φέρεται να διαμήνυσε στις Βρυξέλλες έπειτα από μπαράζ SMS που αντάλλαξε με τον Ματίας Μορς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Κομισιόν συνέχιζε να μιλά για τα στοιχεία που περίμενε, το ΔΝΤ επιβεβαίωνε την επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις ήξεις αφίξεις της τρόικας και τις δηλώσεις-μπουρλότο των εκπροσώπων της Κομισιόν ήταν τα στοιχεία σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί να στείλει στις Βρυξέλλες έως την Παρασκευή το βράδυ.