18 Νοεμβρίου 2013

Δεν δέχεται η τρόικα (έτσι όπως είναι) το σχέδιο των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τα ακίνητα

«Υπάρχει φασούλι από το φόρο ακινήτων». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών περιέγραψε τη νέα απαίτηση των δανειστών που ζητούν, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου, επιπλέον ισοδύναμα ύψους 150 εκατ. ευρώ μετά τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων.

Πιο απλά, αντί για κενό 250 εκατ. ευρώ, λόγω των τροποποιήσεων στο αρχικό σχέδιο μετά τις προτάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα ζητεί 150 εκατ. ευρώ επιπλέον, δηλαδή ισοδύναμα συνολικά 400 εκατ. ευρώ, για να κάνει δεκτό το σχέδιο.

Αυτή η εξέλιξη προέκυψε στη συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ φαίνεται ότι η τρόικα δεν έχει δεχτεί ούτε την κάψυψη του κενού των 250 εκατ. ευρώ με την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) όπως πρότεινε η ελληνική πλευρά.

«Θέλουμε συμφωνία 9 Δεκεμβρίου»

«Πάμε για συμφωνία ως τις 9 Δεκεμβρίου, είναι δύσκολο αλλά θα το παλέψουμε» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για συμφωνία με την τρόικα πριν το Eurogroup της 9ης Δκεμβρίου.

Παρά ταύτα, σύμφωνε με πληροφορίες η τρόικα φαίνεται ότι θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία εντός της εβδομάδας από την Αθήνα και θα επιστρέψει τον Δεκέμβριο, κάτι που αν συμβεί καθιστά πολύ δύσκολη ως αδύνατη την εκταμίευση δόσεων το 2013 και παραπέμπει το θέμα σε νέες διαβουλεύσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2014.