06 Νοεμβρίου 2013

Μαζούχ (Τρόικα): Η Ελλάδα θα πετύχει από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα

Υπεραμύνθηκαν της πολιτικής της Τρόικα στις χώρες των μνημονίων οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη δημόσια ακρόαση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων.

Μιλώντας από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Κλάους Μαζούχ υποστήριξε πως οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της Τρόικα, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην πολιτική κρίση που υπήρχε στην Ελλάδα.

Μάλιστα ανέφερε πως ένας από τους βασικούς λόγους του υψηλού κόστους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της χαμηλής παραγωγικότητας και της εκτίναξης της ανεργίας, ήταν η καθυστερημένη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Οπως είπε για το θέμα, υπήρχε απροθυμία να αντιμετωπιστούν ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα. Παρόλα αυτά, ο Κλάους Μαζούχ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, υποστήριξε ότι το μοντέλο της Τρόικα έχει αποδειχθεί χρήσιμο και ότι η επιτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής είναι αισθητή. Παραδέχθηκε όμως, ότι παρά την πρόοδο, είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις αυτή την περίοδο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει από το 2009 και πρόσθεσε ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες στο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, όμως εξήγησε πως έπειτα από τον πρώτο χρόνο άλλαξαν τα δεδομένα και η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε.

Ερωτηθείς για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, Σερβάς Ντερούζ απάντησε ότι είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.

Εξάλλου, ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, είπε ότι η Τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013, από τη Eurostat, τον Απρίλιο.