Με δύο «όπλα» έφτασε στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς για τη συνάντησή του με την Angela Merkel. Το ένα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα των 800 εκατ ευρώ (όπως προκύπτει, τουλάχιστον, από τον νέο Προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή) το οποίο θα «επιδείξει» ως απόδειξη ότι η χώρα εκπλήρωσε την υποχρέωσή της για το έλλειμμα. Και να «υπενθυμίσει» την υποχρέωση των δανειστών να ανταποκριθούν στην δική τους υποχρέωση που αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους.
Το δεύτερο «όπλο» αφορά την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε χθες το Capital.gr από ευρωπαϊκές πηγές, για πρώτη φορά οι εταίροι (δείχνουν να) υπολογίζουν αυτή την παράμετρο, σε αντίθεση με την «αδιαφορία» που έδειχναν πριν από λίγες εβδομάδες.
Προς επίρρωση, ο Olli Rehn (ο οποίος δεν φημίζεται για ...καλοσυνάτες αναφορές στην χώρα) δήλωσε χθες σε σύσκεψη με ευρωβουλευτές ότι «λαμβάνονται υπόψη τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα».
Πολιτική απόφαση, όχι διαπραγμάτευση
Το Μαξίμου αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σημαντική αυτή την αναφορά, η οποία, όπως λένε παράγοντές του, ήρθε να «κουμπώσει» με τις υποστηρικτικές (προς την ελληνική προσπάθεια) δηλώσεις της Merkel λίγο νωρίτερα: «πολλοί από την τρόικα δεν θεωρούσαν ότι θα ήταν ικανή, αλλά η Ελλάδα το κατάφερε και αξίζει τον σεβασμό μας», η επωδός…
Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι “μπήκαν οι βάσεις για μία πολιτική απόφαση” χωρίς, καμία πλευρά, να έχει ρίξει στο τραπέζι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης – “αυτή θα γίνει μετά τις 30 Μαρτίου που η Eurostat θα επικυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013», δήλωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός.
Προσδοκία για το χρέος
Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι η συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο δεν θα περιορισθεί σε “ενημέρωση” για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως είπε προχθές ο εκπρόσωπός της.
Κατά τους συνεργάτες του, “δεν περιμένει βέβαια και ότι θα υπάρξει ευθεία απάντηση στο μείζον θέμα του χρέους”.
Θα θεωρούσε ωστόσο επιτυχία μία έμμεση αναφορά που θα έδειχνε ότι η παραπομπή του θέματος για μετά τις ευρωεκλογές (όπως έδειξε να θέλει η Κομισιόν) δεν είναι μονόδρομος.
Επίσης, παρότι η Merkel έχει δηλώσει (σ.σ. και στο πρόσφατο παρελθόν) ότι δεν εκπροσωπεί την τρόικα ούτε διαπραγματεύεται για λογαριασμό της, κυβερνητικές πηγές ποντάρουν σε μία “ελαστικότητά” της όσον αφορά μέτρα που απειλούν την κυβερνητική αντοχή. Οπως το εύρος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία με την τρόικα.
“Μονομερής” Προϋπολογισμός, αλλά…
Το ότι μένουν …πολλά ακόμη να συμφωνηθούν προκύπτει και από την ασάφεια που επικρατεί για το ποιά θα είναι η τελική μορφή που θα πάρει σε λίγους μήνες ο Προϋπολογισμός.
Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να τον κατέθεσε χθες στη Βουλή “μονομερώς” (χωρίς να έχει συμφωνηθεί με την τρόικα το περιεχόμενό του) και με την διαβεβαίωση ότι “αυτός είναι, δεν θα αλλάξει”, ωστόσο … ο εκπρόσωπος του Olli Rehn ανέλαβε λίγες ώρες αργότερα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: τις επόμενες εβδομάδες – είπε – θα διευκρινιστεί εάν θα χρειασθεί να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό Προϋπολογισμό…
Που σημαίνει ότι… η απελευθέρωση από την τρόικα μπορεί να περιμένει.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1912714