18 Νοεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Τζαμτζής: Αν δεν βγω δε θα χάσει η βενετιά βελόνι

«Με δυναμώνουν τέτοιες επιθέσεις», είπε ο κοσμήτορας της Βουλής που προκάλεσε κατακραυγή με τη δήλωσή του ότι οι βουλευτές ξεραίνουν το σκ... τους για να ζήσουν

Μία απάντηση για κάθε λάθος δήλωσή του και για κάθε γκάφα του είχε σήμερα ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής. Ο κ. Τζαμτζής, κοσμήτορας της Βουλής είναι γνωστός για τη στεντόρεια φωνή του λόγω της οποίας στις ονομαστικές ψηφοφορίες καλεί τους συναδέλφους του να τοποθετηθούν ψηφίζοντας υπέρ ή κατά του συζητούμενου σχεδίου νόμου. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο κ. Τζαμτζής έζησε δύο φορές το δικό του- κατά Άντι Γουόρχολ- «quarter of publicity».


Την μία φορά ο κ. Τζαμτζής ετέθη επικεφαλής του «κινήματος» των «ατάκτων» βουλευτών που ζήτησαν να μην φορολογηθούν οι αγροτικές εκτάσεις, την Παρασκευή που μας πέρασε όμως πραγματικά άφησε εποχή όταν ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτές ξεραίνουν το σκ... τους για να ζήσουν!

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τζαμτζής προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ότι η βουλευτική αποζημίωση των 5.400 ευρώ είναι χαμηλή και δεν φτάνει στους βουλευτές. Σε μια εποχή που περίπου ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι, δεκάδες χιλιάδες είναι απλήρωτοι και εκατοντάδες χιλιάδες εισπράττουν μισθούς - φιλοδωρήματα λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, ο κ. Τζαμτζής φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βουλευτές έχουν επί της ουσίας εξαιρεθεί της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης. Για παράδειγμα, οι βουλευτές εξακολουθούν να αμοίβονται εξτρά για την συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι εξ αυτών παρακολουθούν τις επιτροπές για λίγα λεπτά, υπογράφουν και απέρχονται προς το καφενειο της Βουλής, την αίθουσα της Ολομέλειας ή προς άλλες ενασχολήσεις τους για τη διατήρηση της βουλευτικής έδρας ή την εκπλήρωση των κομματικών καθηκόντων τους.

Σήμερα, ο κ. Τζαμτζής εμφανίστηκε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου «U» στο Star και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από την μία ο βουλευτής Πέλλας υποστήριξε ότι «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν θα κατέβει ή δεν θα κατέβει ο Τζαμτζής», παραδέχτηκε πως «όταν ο πολίτης, ο συνταξιούχος παίρνει 360 ευρώ και εγώ παίρνω 5.400 -γιατί το είπα ξεκάθαρα τι παίρνω- τότε τρελαίνεται αυτός ο άνθρωπος» ισχυρίστηκε ωστόσο ότι του επιτέθηκαν για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα του νέου φόρου ακινήτων.

«Ξέρω πολύ καλά ότι με περίμεναν στη γωνία. Δεν πειράζει. Με δυναμώνουν τέτοιες επιθεσεις», είπε ο κ.Τζαμτζής αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θεωρεί ότι οι επιθέσεις που δέχτηκε προέρχονται από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο επετίμησε με τις δηλώσεις και τις λοιπές πρωτοβουλίες του ο βουλευτής Πέλλας ότι δεν αντιλαμβάνεται πως με το νέο φόρο ακινήτων θα πληγεί η εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

«Ητανε λάθος που μίλησα γιατί 299 συνάδελφοί μου δεν μίλησαν. Ισως δεν έπρεπε να μιλήσω έτσι. Είχα την τόλμη και μίλησα», ήταν οι τρεις φράσεις που εκστόμισε την μία μετα την άλλη σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης δημιουργώντας συμπάθεια για την κατάσταση «τρικυμία εν κρανίω» που εμφάνισε σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Από την άλλη πάντως ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ είπε ότι «κάνει πολύ μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι δεν ξέρω τι περνάει», διαβεβαίωσε ότι «ξέρω πολύ καλά τι περνάει ο κόσμος και αν αγωνίζομαι σήμερα...» και γενικώς θέλησε να προβάλει την εικόνα του λαϊκού - αγωνιστή - βουλευτή που πένεται και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, προσπάθεια που σταματά μπροστά στην ίδια την φυσική του εικόνα...

Τζαμτζής: Θα γλυτώσουμε 2.000 ευρώ αν κλείσουν τα βουλευτικά γραφεία

«Να πάψει η λειτουργία γραφείων», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην Πόπη Τσαπανίδου ο κ. Τζαμτζής. «Θα μπορούσε να εξασφαλίσει 2.000 ευρώ μείον από κάθε βουλευτή», επιχειρηματολόγησε ο κοσμήτορας της Βουλής Ιορδάνης Τζαμτζής. «Εγώ προτείνω να κόψουμε αυτά τα γραφεία. Να κόψουμε 2.000 ευρώ για να τελειώνει η υπόθεση», είπε τελικά με σοβαρό ύφος ο βουλευτής Πέλλας.

Με την πρόταση αυτή ο κ. Τζαμτζής προσπάθησε να αναβαπτιστεί πολιτικά και να ξαναεμφανιστεί με ένα προφίλ φιλολαϊκό ώστε να ξεπεράσει την πολιτική ζημιά που έπαθε με τις ατυχείς δηλώσεις του στον Ant1.

Ωστόσο, δεν κατάλαβε μάλλον ο κ. Τζαμτζής ότι με τις δηλώσεις του αυτές μετακινήθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογελοιοποίηση. Διότι την Παρασκευή μας είπε ότι «ξεραίνει το σκ... του» με τα 5.400 ευρώ και τρεις μέρες μετά πρότεινε να μειωθεί η βουλευτική αποζημίωση στα 3.400 ευρώ «για να τελειώνει η υπόθεση». Δεν διευκρίνισε ωστόσο ο βουλευτής Πέλλας αν με το βουλευτικό μισθό στα 3.400 ευρώ θα μπορούν να επιβιώνουν οι εθνικοί αντιπρόσωποι ή θα πρέπει να ενταχθουν στα... συσσίτια της Εκκλησίας όπως χιλιάδες ανήμποροι Έλληνες.

Τέλος πάντων, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του από τις δηλώσεις ενός βουλευτή που έχει και τον τίτλο του κοσμήτορα της Βουλής και θεωρεί ότι είναι και γενναίος επειδή μίλησε πρώτος για τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές ενώ οι υπόλοιποι 299 σιωπούν. Ισως έχει δίκιο ο κ. Τζαμτζής. Ισως «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν θα κατέβει ή δεν θα κατέβει ο Τζαμτζής», όπως είπε κάνοντας δημοσίως την αυτοκριτική του...