05 Νοεμβρίου 2013

Καταδίκη του μουφτή Ξάνθης για παράβαση καθήκοντος

Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης στον διορισμένο από το ελληνικό κράτος, μουφτή στην Ξάνθη Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, ο οποίος κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος.
Ο μουφτής κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου γιατί καθυστέρησε πέντε χρόνια να εκδώσει απόφαση για αίτηση διαζυγίου που είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2008 και είχε συζητηθεί στη μουφτεία τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Πιο αναλυτικά, ο μηνυτής είχε χωρίσει από τη σύζυγο του το 2008 και είχε αιτηθεί να εκδοθεί διαζύγιο και να του ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών που είχαν. Τα χρόνια περνούσαν, ο μηνυτής σύναψε σχέση με άλλη γυναίκα, με την οποία έχει αποκτήσει και ένα παιδί αλλά δεν μπορούσε να την παντρευτεί. Τα εξώδικα και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε στο μεσοδιάστημα δεν άλλαξαν κάτι, με την περιβόητη απόφαση να εκδίδεται πριν από ένα μήνα, τον Οκτώβριο.

Στη δίκη, ο μουφτής υποστήριξε μέσω της δικηγόρου του, ότι η απόφαση καθυστέρηση καθώς εκκρεμούσε προσφυγή του εγκαλούντος στα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία σε δεύτερο βαθμό είχε αποφασιστεί ότι αποκλειστικά υπεύθυνος να λύσει το γάμο ήταν ο ιεροδίκης, ο οποίος ωστόσο δεν είχε την αρμοδιότητα για την κηδεμονία. Λύση στο τελευταίο ζήτημα θα έδινε ο Άρειος Πάγος. Όπως τονίστηκε, ο μουφτής εξέδωσε απόφαση πριν από λίγες μέρες γιατί τότε αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος για την κηδεμονία.

Το δικαστήριο δεν πείστηκε και τον έκρινε ένοχο, χωρίς να του αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό.

Πληροφορίες από xanthipress.gr