15 Νοεμβρίου 2013

Κομισιόν: Νόμιμοι οι έλεγχοι της Ισπανίας στα σύνορα με το Γιβραλτάρ

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ισπανικές αρχές επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα της χώρας με το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η Επιτροπή αναφέρει ότι δεν βρήκε αποδείξεις ότι οι έλεγχοι ανθρώπων και προϊόντων που πραγματοποιούνται από τις ισπανικές αρχές στα σύνορα (μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας) παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ωστόσο η Βρετανία επιμένει ότι η Ισπανία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλοντας «πολιτικά υποκινούμενους» ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ και μάλιστα κατήγγειλε ότι τα σύνορα λειτουργούσαν πιο ομαλά απ’ ότι συνήθως στη διάρκεια της επίσκεψης ομάδας της Επιτροπής.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ είχε ζητήσει τον Αύγουστο τη διεξαγωγή έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία», θεωρώντας ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι που γίνονται από την ισπανική αστυνομία αποτελούν ένα μέτρο αντιποίνων για την απόφασή του στα τέλη Ιουλίου να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο, ο οποίος, σύμφωνα με την Μαδρίτη, έχει στόχο να εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.