15 Νοεμβρίου 2013

Πόσο «επικίνδυνος» είναι οδηγός λεωφορείου που κυβερνά τη Βενεζουέλα του Αλέξη;

Ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας βλέπει την «τριλογία του Κακού» να τον απειλεί και φέρεται μάλλον κάπως παρανοϊκά, σχολιάζει ο Boris Munoz.

Κατά τους τελευταίους επτά μήνες, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας προσπαθούν να συνηθίσουν έναν Πρόεδρο, τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ξεπερνά τα συνήθη πρότυπα έκπληξης, ακόμα και για μια χώρα που έχει βγάλει τόσο υπερβολικές και χαρισματικές προσωπικότητες, όσο ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες.
Τον Απρίλιο, ο Μαδούρο δήλωσε ότι το πνεύμα του Τσάβες του είχε μιλήσει μέσα από ένα πουλί. Πριν από δύο εβδομάδες, έδειξε φωτογραφίες που ελήφθησαν σε μια σήραγγα του μετρό, όπου υποτίθεται ότι φαινόταν το πρόσωπο του μέντορά του στα βράχια. Ο Μαδούρο έχει πει επίσης διάφορες γλωσσικές ανοησίες, όπως όταν ζήτησε τον πολλαπλασιασμό του πέους και του άρτου (penes y panes) αντί των ψαριών και του άρτου (peces y panes), αλλά τα περισσότερα από τα γλωσσικά ολισθήματά του είναι σχεδόν αδύνατον να μεταφραστούν. Ενώ ο Τσάβες ήταν εριστικός, αλλά διασκεδαστικός, ο διάδοχός του είναι βαρετός και μπερδεμένος. Ο Μαδούρο δεν είναι Τσάβες, λένε όλοι απ’ όποιον χώρο και αν προέρχονται, και οι δημοσκοπήσεις το αποδεικνύουν. Η δημοτικότητα του Τσάβες παραμένει στο εβδομήντα τοις εκατό περίπου, ενώ η αντίστοιχη του Μαδούρο έχει πέσει στο 40,9 τοις εκατό, από 55,2 πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με την Datanalisis, μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ της κοινότητας στην πολιτεία της Αράγουα, ο Μαδούρο χαρακτήρισε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης –τον Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, ο οποίος ήταν αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές και έλαβε το 49,12 τοις εκατό των ψήφων, τον πολιτικό Λεοπόλδο Λόπες και την βουλευτή Μαρία Κορίνα Ματσάδο- ως η τριλογία του Κακού. Τους αποκάλεσε επίσης «μισθοφόρους» και «φασιστικά παράσιτα». Οι παρόντες χειροκρότησαν.
Στη συνέχεια, στις 30 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του Καράκας ξύπνησαν και είδαν τους τοίχους στο κέντρο της πόλης και σε άλλες γειτονιές γεμάτους με αφίσες που έγραφαν «Η τριλογία του κακού» και εικόνες των τριών πολιτικών, κατηγορώντας τους για την τρέχουσα κρίση της χώρας: «Κλέβουν την ηλεκτρική σας ενέργεια. Κλέβουν το φαγητό σας. Κλέβουν την ηρεμία σας. Όχι άλλη βία». Η υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφοριών, που εμφανίστηκε στην Venezolana de Televisión (VTV) , το κρατικό κανάλι, δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν πίσω από τις αφίσες, αλλά υποβάθμισε τη σημασία τους. Περιέγραψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως «βίαιους στρατιώτες τους μίσους και της πικρίας…. Αυτοί είναι οι φασίστες, όχι οι αφίσες» είπε.
Περιγράφοντας τις τρεις βασικές μορφές της αντιπολίτευσης ως κλέφτες και τρομοκράτες, η κυβέρνηση έχει περάσει την γραμμή που χωρίζει την πολιτική αντιπαράθεση, άσχετα με το πόσο επιθετική είναι, στην ποινικοποίηση της διαφωνίας και της αντιπολίτευσης. Είναι μια πράξη μίσους που προετοιμάζει το έδαφος για επικίνδυνες μέρες στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο κρατά μια σκληρή γραμμή κατά των μέσων ενημέρωσης. Στις αρχές του Οκτωβρίου, κατηγόρησε την εφημερίδα «2001» ότι «σαμποτάρει την οικονομία» μετά από έναν τίτλο για την έλλειψη βενζίνης και απείλησε τους διευθυντές της με «αυστηρές κυρώσεις», αποκαλώντας τους «εγκληματίες και ληστές». Την 1η Νοεμβρίου, τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας δέχθηκαν επίθεση και συνελήφθησαν από τη στρατιωτική αστυνομία, ενώ κάλυπταν μια είδηση ​​στο Fuerte Tiuna, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Καράκας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού μυστικών υπηρεσιών, με την επωνυμία Στρατηγικό Κέντρο για την Ασφάλεια και την Προστασία της Πατρίδας (CESPPA), με την εξουσία «να χαρακτηρίζει ως εμπιστευτική, διαβαθμισμένη ή περιορισμένης πρόσβασης οποιαδήποτε πληροφορία, γεγονός, ή περίσταση γίνεται γνωστό στον οργανισμό κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του». Ο Τσάβες ήταν εχθρικός προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποίο ταύτιζε με την «ολιγαρχία» της αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίσω από την τρέχουσα επίθεση της κυβέρνησης. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η οικονομία της Βενεζουέλας έχει επιδεινωθεί δραματικά, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο, συναλλαγματικούς ελέγχους που έχουν εκτοξεύσει την τιμή του δολαρίου στη μαύρη αγορά σε πάνω από εννέα φορές από το επίσημο ποσοστό και ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.

Ο Μαδούρο τυπικά – και πικρά – καταδικάζει τους εχθρούς της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ενός «οικονομικού πολέμου» με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά οι πιο αξιόπιστες έρευνες τείνουν να δείχνουν ότι η πλειονότητα του πληθυσμού αποδίδει τα προβλήματα της χώρας σε κακοδιαχείριση της κυβέρνησης. Σήμερα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Datanalisis, επτά στους δέκα κατοίκους της Βενεζουέλας αξιολογούν την εθνική κατάσταση ως αρνητική, ενώ πριν από έξι μήνες το ανάλογο ποσοστό ήταν τρεις στους δέκα.
Στις 8 Δεκεμβρίου, η Βενεζουέλα θα διενεργήσει τοπικές εκλογές, τις οποίες η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει σε δημοψήφισμα σχετικά με την κυβέρνηση του Μαδούρο. Οι τσαβίστας της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο σενάριο. Το 1989, μια οικονομική κρίση μετατράπηκε σε μια βίαιη κοινωνική κρίση. Οι αφίσες με την τριλογία του Κακού φαίνεται να αναζητούν πρόσχημα για να επιβάλλουν περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος – αν και ο Μαδούρο μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένος να δώσει προσοχή μόνο στα πουλιά.

http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2013/11/chavezs-successor-sees-a-trilogy-of-evil.html

http://www.antinews.gr/2013/11/15/234455