15 Νοεμβρίου 2013

Η χρεοκοπία και οι... μεγιστάνες της Αργεντινής!

Η Αργεντινή παραπαίει ωστόσο οι Αργεντίνοι ζουν σαν μεγιστάνες εκμεταλλευόμενοι την χρεοκοπία της χώρας και την μαύρη αγορά συναλλάγματος η οποία γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη άνθιση σε ολόκληρη τη λατινική Αμερική.

Έτσι οι Αργεντίνοι εξαργυρώνουν δολάρια για 9,7 πέσος το ένα στη ντόπια μαύρη αγορά, ενώ στα επίσημα ανταλλακτήρια η ισοτιμία είναι 5,9 πεσος.

Ένας Αργεντίνος παίρνει μία πιστωτική κάρτα, πάει στο εξωτερικό, κάνει ανάληψη μετρητών σε δολάρια, μπαίνει στη χώρα, τα αλλάζει σε ντόπιο νόμισμα και έτσι κερδίζει από τη διαφορά στη μαύρη αγορά συναλλάγματος.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν έκπτωση 39% στις Porsche και άλλα πολυτελή αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις αυτοκινήτων να έχουν επιτύχει ρεκόρ, φτάνοντας στις 930.000 μονάδες φέτος, ενώ τα εισαγόμενα αυτοκίνητα αποτελούν το 60% των πωλήσεων.

Ενδεικτικά οι πωλήσεις των Tata's Land Rovers σημείωσαν άλμα, αυξανόμενες κατά 170% ενώ οι Alfa Romeo, BMW και Porsche σημείωσαν ανάπτυξη 75%.

Σύμφωνα με το Businessinsider, είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκτήσει ένας Αργεντινός νέο αυτοκίνητο γιατί τον συμφέρει λόγω του χάσματος στην συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου με το πέσος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν το… πρόβλημα. Για παράδειγμα οι εισαγωγείς αυτοκινήτων αναγκάζονται τώρα να εξάγουν προϊόντα της Αργεντινής για να βοηθήσουν να αντισταθμιστεί η πτώση του δολαρίου.

Η τοπική μονάδα της Porsche εξάγει τοπικό κρασί, η Mitsubishi εξάγει φιστίκια ενώ η Subaru πουλά ζωοτροφές και κοτόπουλα στη Χιλή.

http://www.axiaplus.gr/article/52313/h-xreokopia-kai-oi-megistanes-ths-argentinhs/