06 Νοεμβρίου 2013

Μπουρδέλο τελείως! Η ΡΑΕ υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλά στον Μυτιληναίο κάτω του κόστους!!

Κόντρα ΔΕΗ και ομίλου Μυτιληναίου έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την τιμή με την οποία η δημόσια επιχείρηση θα πρέπει να πουλάει το ρεύμα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιχειρήσεις είχαν, μετά τη λήξη της σύμβασης της ΔΕΗ με την Pechiney (Αλουμίνιον της Ελλάδος), σκληρή διαμάχη αναφορικά με την τιμή πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος προς τη βιομηχανία. Προσέφυγαν στη Μόνιμη Διαιτησία της ΡΑΕ και η τελευταία αποφάσισε τιμή στα 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ΔΕΗ αντιδρά έντονα υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε ρυθμιστική ή διαιτητική απόφαση να υποχρεώνει τη ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρeία, να πωλεί επί ζημία κάτω του κόστους».

Προσφυγή

Η δημόσια επιχείρηση προαναγγέλλει προσφυγή κατά της απόφασης: «Θα εξετάσουμε κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μετόχων των πελατών - καταναλωτών μας», ενώ θυμίζει ότι η τιμή είναι χαμηλότερη από κείνη της σύμβασης που υπήρχε με την Pechiney, «για την οποία η χώρα μας το 2011 καταδικάστηκε από την Ευρ. Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της Αλουμίνιον».

Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Μυτιληναίος ενημέρωσε με επιστολή του την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η ΔΕΗ με βάση αυτήν την απόφαση αλλά και σε συνδυασμό με την προσωρινή τιμή που είχε αποφασίσει κοντά στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πως έχει να λαμβάνει από τη δημόσια επιχείρηση 43,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1η Ιουλίου 2010 μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2013.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ethnos.gr