21 Νοεμβρίου 2013

Στα διαρθρωτικά εστιάζει η τρόικα και όχι σε μειώσεις μισθών επιβολή φόρων-Διπλάσιο πρ. πλεόνασμα απ' ότι το προσχέδιο, προβλέπει ο προυπολογισμός

Με τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι αποχωρούν αύριο από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Επί τάπητος στην αποψινή συνάντηση τέθηκε ο προϋπολογισμός του 2014, στην κατάθεση του οποίου προχωρά κανονικά αύριο το υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ έλεγε αργά το βράδυ ότι στο κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αλλάζει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο πλέον εκτιμάται σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ, έναντι 344 εκατ. που προβλέπονται στο προσχέδιο.

Το ίδιο στέλεχος συμπλήρωνε ότι μετά και τη σημερινή συνάντηση, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι το βασικότερο πρόβλημα, αλλά η τρόικα δίνει μεγαλύτερο βάρος στα διαρθρωτικά μέτρα, χωρίς να ζητάει μειώσεις μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Η ίδια πηγή δήλωνε αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. "Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 9/12, αλλά σίγουρα ήρθαμε πιο κοντά" έλεγε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί αύριο θα έχει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ποσά που προσδοκώνται να εισπραχτούν από αυτές.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε ότι "το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς", συμπληρώνοντας όμως πως επί αυτής της κυβέρνησης κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ.

Σύμφωνα πάντα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η τρόικα δεν είναι αντίθετη με την κατάθεση του προϋπολογισμού, καθώς "αποδέχονται ότι δεν είναι κείμενο εκτός τόπου και χρόνου".

megatv.com