22 Νοεμβρίου 2013

Αντώνη θυμάσαι; "Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων"

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων – ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος όμως πριν 20 και πλέον χρόνια... μπορεί σήμερα να την ξέχασε;;;

γράφει ο Θάνος Τάκης

Σε ορισμένους, εξυπηρετεί να μην γνωρίζουμε, ή να μην θυμόμαστε. Ίσως επειδή προσπαθούν να ξεχάσουν οι ίδιοι. Ίσως επειδή δεν θέλουν να αντιληφθούμε ότι άλλαξαν εκείνοι.

Σύντομα θα ψηφιστεί ο νέος αντιρατσιστικός νόμος. Χωρίς πρόβλεψη για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολίας, της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ίσως επικράτησε η πολιτική αντίληψη της κ. Ρεπούση. Σε επιστολή της, ανέφερε:
«Έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο νέος αντιρατσιστικός νόμος που είναι θετικός, αλλά περιέχει τη γνωστή προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου. [...] Σε κάθε περίπτωση πρέπει νομίζω να υπάρξει αντίδραση, πολύ περισσότερο αν κυριαρχήσει η εκδοχή που θέλει η ΝΔ, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχω αυτήν τη στιγμή, ενσωματώνει ως γενοκτονία ό,τι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει ως γενοκτονία, δηλαδή και τη γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Νομίζω ότι επειδή ο νόμος είναι γενικά προοδευτικός, δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της συγκεκριμένης διάταξης».
Προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια που μάλλον δεν έχει φωτιστεί αρκετά: το προηγούμενο νομοσχέδιο (του 2011, Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 22.2.2011. Κατόπιν, συντάχθηκε Έκθεση Διαβούλευσης, όπου περιέγραφε σχόλια πολιτών που προβλημάτισαν τους συντάκτες οι οποίοι τελικά τροποποίησαν εκείνο το σχέδιο νόμου.

Είναι διασκεδαστικό ότι η (μάλλον απρόσεκτη) Βουλή, συμπεριέλαβε την πιο πάνω ανεπίκαιρη Έκθεση Διαβούλευσης, μαζί με τα λοιπά έγγραφα που αφορούν στο τρέχον σχέδιο νόμου, στον ιστότοπό της, χθες 20.11.2013. Θα το βρείτε εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=1fddd6cf-874b-4b4a-b01d-05f37f9c598d
Είναι το τελευταίο, στη σειρά, pdf, αυτό που δείχνει το βέλος, στο πιο κάτω σχέδιο.


Στο συγκεκριμένο έγγραφο, στα «ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4» περιγράφεται ότι:
«Αναφέρθηκε ότι δεν είναι σωστή η ρύθμιση του Σ/Ν, ότι για την εφαρμογή του άρθρου 4 «απαιτείται τα εγκλήματα αυτά να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου», δεδομένου ότι είναι μάλλον απίθανο να έχει υπάρξει τέτοια αναγνώριση υπό της νομολογίας, και προτείνεται όπως η σχετική ρύθμιση αντικατασταθεί με την εξής: «Εγκλήματα γενοκτονίας είναι πρωτίστως όσα έχουν αναγνωρισθεί ως τέτοια από τη Βουλή των Ελλήνων», η οποία προστατεύει τα μάλλα την Ελληνική πολιτεία».
Αυτό εντόπισε η κ. Ρεπούση, στο παρελθόν, και φοβήθηκε ότι θα το περιλάβει και η σημερινή συγκυβέρνηση, καθώς στην ίδια Έκθεση, αναφέρεται ότι, «Με βάση τα σχόλια αυτά της διαβούλευσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:... δ) για το λόγο ότι πράγματι μπορεί για τα εγκλήματα που αναφέρονται στο Σ/Ν μπορεί να μην έχουν αναγνωρισθεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου, όπως εκτέθηκε στη διαβούλευση, προστέθηκε και η ρήτρα της τυχόν αναγνώρισης αυτών «με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων».

Όμως, κακώς αγχώθηκε η κ. Ρεπούση. Στο επίκαιρο νομοσχέδιο, δεν υπάρχει πλέον η επίμαχη αναφορά που την «προβλημάτισε». Ό,τι ψήφισε η Ελληνική Βουλή, ως γενοκτονία, στο παρελθόν. δεν μετρά. Η επίμαχη φράση, η ρήτρα αναγνώρισης γενοκτονίας με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, αφαιρέθηκε.

Άλλη μια στιγμή ανυποληψίας μερίδας πολιτικών. Οι οποίοι αλλάζουν άποψη και ιδεολογία σε κλάσμα δευτερολέπτου.

Βέβαια, το τι λέω εγώ, σε βάρος τους, μικρή σημασία έχει. Το τι έλεγαν εκείνοι, όμως, είναι σημαντικό. Αν έχουν ξεχάσει, ή κάνουν ότι έχουν ξεχάσει, να τους βοηθήσουμε να θυμηθούν:

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ
Η’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
Σ Υ Ν Ο Δ Ο Σ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΘ’
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 1994

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη ... Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου: "Η 19η Μαΐου αναγνωρίζεται σαν ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων" αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών.
Πριν προχωρήσουμε στη συζήτηση της πρότασης νόμου, έχω την τιμή να εκθέσω στο Σώμα τα εξής: Από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει είμαι βέβαιος ότι θα διαπιστωθεί ότι η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας ιστορικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα αποτελέσει μία ελάχιστη, οφειλόμενη προ πολλού, ηθική συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής στο Ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1916 έως το 1923.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Πτερύγων της Βουλής, πιστεύω ότι ιστορικοί, ηθικοί και εθνικοί λόγοι επιβάλλουν να γνωρίσει και αναγνωρίσει η Διεθνής Κοινότητα τους υπεύθυνους του φρικιαστικού αδικήματος των διωγμών και της συστηματικής γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ... χαίρομαι γιατί η Βουλή των Ελλήνων, με αυτήν την πρόταση νόμου, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τη γενοκτονία, τις διώξεις, τις συμφορές που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ένας μεγάλος αριθμός, 353.000 Πόντιοι σε ένα σύνολο 750.000, εξαφανίστηκαν με τη μέθοδο των διώξεων και των εκτοπίσεων στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 1916 και του 1923. ... Σε όλους αυτούς οφείλουμε και χρωστάει η Ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει τηγενοκτονία. ... γιατί πρόκειται πράγματι για γενοκτονία σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που ψηφίστηκε στις 9-12-1948 και την υπέγραψε η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο στις 19-12-1949. Γιατί ένα έγκλημα σύμφωνα με την Συνθήκη και τον ορισμό της γενοκτονίας από τον ΟΗΕ αποτελεί έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, η Πολιτική Άνοιξη υποδέχεται με χαρά και ικανοποίηση την παρούσα πρόταση νόμου και την προσυπογράφει. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, ο κ. Σαμαράς,κατά τη θητεία του ως Υπουργός των Εξωτερικών, είχε αποδεχθεί τις προτάσεις των ενδιαφερομένων και δεσμεύτηκε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση ημέρας μνήμης... Η ιστορική απαίτηση για την αναγνώριση της γενοκτονίας αυτής, χρήσιμο είναι να λειτουργήσει και ως μέσο πίεσης προς το υπεύθυνο, για τη γενοκτονία αυτή και ένα σωρό άλλων, τουρκικό κράτος... Η Πολιτική Άνοιξη επιδεικνύει ευαισθησία σ’ αυτήν τη διαφύλαξη. Πρόσφατα μάλιστα κατέθεσε σχετική ερώτηση, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου μας κ. Κακλαμάνη, σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία αυτής της ιστορικής μνήμης....
....
[Πολλοί βουλευτές έλαβαν τον λόγο, και στις αγορεύσεις τους το πνεύμα ήταν παρόμοιο.]

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Κύριοι Βουλευτές, ως ολοκλήρωση του ελαχίστου φόρου τιμής στα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας και προς όλα τα θύματα του ελληνισμού από την τουρκική θηριωδία ανά τους αιώνες, παρακαλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή.

(Οι Βουλευτές όλων των Πτερύγων όρθιοι τηρούν ένα λεπτό σιγή)

(Χειροκροτήματα από όλες τις Πτέρυγες)

Τότε, συγκίνηση, πατριωτισμός, απόδωση δικαιοσύνης, δικαίωση ιστορικής μνήμης, σεβασμός στους νεκρούς, σεβασμός στον εαυτό μας, στο Έθνος μας και χειροκροτήματα, απ’όλες τις πλευρές.
Κι ένα λεπτό σιγής.

Ψεύτικο ήταν;

Αν επιθυμείτε, το πλήρες κείμενο των πρακτικών της Βουλής θα βρείτε εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/24021994.doc

taxalia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_6109.html