02 Νοεμβρίου 2013

Τελείωσαν τα “καραγκιοζιλίκια” των Ευρωπαίων της Τρόικα και ακολουθούν τον Τόμσεν στην Αθήνα

Μ. Ιγνατίου

Μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πραγματοποίηση της επίσκεψης της Αποστολής του στην Αθήνα την Δευτέρα, όπως είχε αποφασιστεί, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκαναν πίσω και ανακοίνωσαν ότι θα βρίσκονται στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας.

Επικεφαλής της Ομάδας του Ταμείου θα είναι ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος αν και άρρωστος θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη και την επιθεώρηση.

Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είπε ότι οι επικεφαλής της Τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο ίδιος εκπρόσωπο, είπε ότι η Ελλάδα έστειλε πρόσθετες πληροφορίες, οι οποίες υποτίθεται ότι βοηθούν στη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Για το ίδιο θέμα ο Αργύρης Παπαστάθης έγραψε τα εξής στο www.tovima.gr:

«Λάβαμε σήμερα το βράδι περισσότερες πληροφορίες από την Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα σχέδια της επίσκεψής μας. Επομένως η ομάδα της Κομισιόν θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». Με αυτή τη δήλωση στις 22.55 το βράδι της Παρασκευής ο Σάϊμον Ο΄Κόννορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν έδωσε τέλος στο επικοινωνιακού χαρακτήρα «θρίλερ» για την άφιξη της τρόϊκας, το οποίο άρχισε την Πέμπτη με τηλεγράφημα του Reuters που έλεγε ότι παγώνει η επίσκεψη και συνεχίστηκε την Παρασκευή με δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. στο vima.gr και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Προηγήθηκαν τα εξής με την παρακάτω σειρά:

Περίπου στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιούζ μιλώντας στο «tovima.gr» το απόγευμα της Παρασκευής δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή τα ραντεβού της Τρόικας την Τρίτη με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα. «Ελπίζουμε ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες» τόνισε η εκπρόσωπος.

Αμέσως μετά, από την Ουάσιγκτον πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι η αποστολή του ΔΝΤ και ο επικεφαλής της Πολ Τόμσεν έρχονται κανονικά τη Δευτέρα στην Αθήνα και αρχίζουν να εργάζονται από την Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν την Παρασκευή το βράδυ ότι η Τρόικα έχει ραντεβού στις 12 το μεσημέρι με Στουρνάρα και σις 4 το μεσημέρι με τον κ. Βρούτση.

Εξαλλος ο Στουρνάρας

«Ιδιαίτερα ενοχλημένος ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με τα παιγνίδια που παίζονται» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου σχετικά με τα δημοσίευματα των τελευταίων ημερών.

Ακολούθησε περίπου στις 8.30 η πρώτη δήλωση του εκπροσώπου του οΟλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ, ο οποίοπς ανέφερε προς «tovima.gr»: «Η αναχώρηση της αποστολής μας για την Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εξαρτάται από τη λήψη εκ μέρους μας συγκεκριμένων σημαντικών πληροφοριών από τις ελληνικές αρχές. Σε αυτή τη φάση οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν φτάσει σε εμάς».

Τι έγραφε η Deutsche Welle

Η Τρόικα θα επιστρέψει όταν θα έχει στη διάθεσή της όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιούζ. Την απάντηση αυτή επαναλαμβάνουν στις Βρυξέλλες την τελευταία βδομάδα, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσουν με ποιο συγκεκριμένο τρόπο τις απαιτήσεις τους.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι από την εν λόγω απάντηση προκύπτει ότι τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την επιστροφή της Τρόικας, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στη βελγική πρωτεύουσα κρατούν χαμηλούς τόνους από την αποχώρηση της τρόικας μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας δηλώσεις που θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν τις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαφωνίες

Η βασική διαφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014

Όπως είναι γνωστό η βασική διαφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης έχει να κάνει με το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, όπου οι εκπρόσωποι των πιστωτών το τοποθετούσαν αρχικά στα 2,9 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Στη συνέχεια μείωσαν τις απαιτήσεις τους, ωστόσο εξακολουθούν να είναι σαφώς μεγαλύτερες από τα 500 εκατ. ευρώ που θεωρεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση. Διαφωνίες υπάρχουν επίσης και σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της δόσης τους Ιουλίου, κυρίως την επιμονή των Βρυξελλών να κλείσουν οι δύο από τις τρεις υπό αναδιάρθρωση κρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή η ΕΛΒΟ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζει και ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου «προκειμένου να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση». Προηγουμένως και σύμφωνα με την ίδια πηγή, «θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τον έλληνα ομόλογό τους Γιάννη Στουρνάρα».

http://mignatiou.com/?p=15216#ixzz2jTVcWKRO