26 Νοεμβρίου 2013

Με το ζόρι “διαφωνία” Στουρνάρα – Σταϊκούρα

Και να που ξαφνικά κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Μια φράση του Γ. Στουρνάρα χθες στην «Ανατροπή» κι άλλη μια του Χρ. Σταϊκούρα σήμερα στη Βουλή ήταν αρκετή για να δημιουργήσει σχόλια και πικρόχολες αναλύσεις ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο υπουργών

Ο κ. Στουρνάρας είπε χθες ότι δε νομίζει πως η “είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων” και υποστήρισε πως “ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα”.

“Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται” είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν στηρίζεται στις αντικειμενικές αξίες παρά μόνο ως προς την κατηγοριοποίηση των περιοχών. Υποστήριξε δε πως εάν άλλαζαν τώρα οι αντικειμενικές αξίες, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις μειώσει στα βόρεια προάστια και να τις αυξήσει σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα.

Ως προς τους φόρους των επιχειρήσεων ο κ. Στουρνάρας, είπε πως οι επιχειρήσεις πληρώνουν τώρα δίκαια, ενώ στο παρελθόν δεν κατέβαλαν όσα πραγματικά έπρεπε. Το αν είναι δίκαιοι οι φόροι στα ακίνητα ή τις επιχειρήσεις μπορεί ο καθένας να το κρίνει και να το κατακρίνει. Αυτά είπε, πάντως, αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στην ακίνητη περιουσία και τονίζοντας ότι δεν υπερφορολογείται.

Σήμερα, λοιπόν, από τη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή». Κανείς δεν διαφωνεί επ’ αυτού, αφού οι Έλληνες, και μετά τη μείωση των εισοδημάτων τους, πληρώνουν συνεχώς φόρους. Ομοίως και οι επιχειρήσεις. Άλλο όμως αυτό κι άλλο ότι υπάρχει κόντρα Στουρνάρα – Σταϊκούρα για το αν είναι υψηλή η φορολόγηση ή όχι.

Μπορείς να βρεις χίλια δύο λάθη της κυβέρνησης και να ασκήσεις κριτική. Μπορείς να κατηγορήσεις και τον Στουρνάρα και τον Σταϊκούρα και άλλους πολλούς ότι βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Όμως, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση, δεν είναι ότι καλύτερο να «δημιουργούνται» θέματα από το πουθενά.

Και στο κάτω – κάτω, ποιος νοιάζεται αν ο ένας λέει ότι είναι η δίκαιη η φορολογία και ο άλλος ότι δεν είναι; Άλλα είναι τα σοβαρά προβλήματα της χώρας.

Άλλωστε, αν όντως υπάρχει διαφωνία, αυτό κακό κάνει στο οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση και τη χώρα. Όσοι επιδιώκουν να βάλουν φωτιές το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ και να του δίνουν επιχειρήματα που δεν έχει. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι υπήρξε και πριν λίγο καιρό μια εικόνα διαφορετικών απόψεων του κ. Στουρνάρα και του κ. Σταϊκούρα με τον δεύτερο να φέρεται να παρακάμπτει τον υπουργό και να στέλνει e-mail στην τρόικα σχετικά με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Τότε είχε ειπωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός ποτέ δεν κάνει κάτι χωρίς να ρωτήσει το Μαξίμου, επομένως, ήταν «άδειασμα» του Στουρνάρα.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι παρακάμφθηκε και είπε ότι ήταν εν γνώση του e-mail προς την τρόικα.

http://www.antinews.gr/2013/11/26/235944