26 Νοεμβρίου 2013

Ύμνοι στην επικείμενη ελληνική προεδρία από το Spiegel

Ύμνους στην επικείμενη ελληνική προεδρία και τον Αντώνη Σαμαρά επιφυλάσσει δημοσίευμα του Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει στον τίτλο του δημοσιεύματος: «Η Ελλάδα θέλει να προεδρεύσει στην Ευρώπη πολύ οικονομικά». Για να καταστήσει σαφές τι σημαίνει «οικονομικά» κάνει τις απαραίτητες συγκρίσεις με τα χρήματα που δαπάνησαν, κατά την περίοδο της προεδρίας τους, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Οι προϋπολογισμοί των συγκεκριμένων χωρών ανήλθαν στα 70-80 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, για τις ανάγκες της προεδρίας θα γίνουν μόνο 19 έκτακτες προσλήψεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα κενά θα καλυφθούν από υπαλλήλους που αυτή τη στιγμή εργάζονται σε άλλους τομείς του Δημοσίου. Συνολικά θα εργαστούν 150 άτομα, όταν -πέρυσι- η Κύπρος χρησιμοποίησε 240 άτομα.

Στο πνεύμα της λιτότητας θα μειωθούν τα ταξίδια, όλες οι εκδηλώσεις, αλλά η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, θα γίνουν στην Αθήνα και όχι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Περιορισμένος θα υπάρξει και στο κόστος των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, αλλά και στη χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο δημοσίευμα για την ακύρωση αγοράς 12.000 γραβατών από την πλευρά του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η δαπάνη (περίπου 150.000 ευρώ), κρίθηκε υπερβολική για τα σημερινά δεδομένα. Ο κ. Κούρκουλας είπε επ’ αυτού: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους πρεσβευτές, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σπάσουμε την παράδοση, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τέτοια δώρα».

Για το Spiegel, το συγκεκριμένο προφίλ προεδρίας ταιριάζει με το ύφος του Αντώνη Σαμαρά, έτσι όπως αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Ήταν ένα μήνυμα σιγουριάς, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ και θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς την καταβολή τόκων και χρεολυσίων.