14 Νοεμβρίου 2013

Στα παπάρια μας: Tα φώτα του Ιδρύματος Βενιζέλος τρεμοπαίζουν. Το έκαναν επαίτη

[Ιδρυμα για τον πράκτορα των Άγγλων.... αν κλείσει δεν θα λείψει σε κανέναν...]

Μια πρωτοφανής συγκέντρωση προσωπικοτήτων με ένα αίτημα, να σωθεί το Ιδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και να τιμηθεί από το κράτος η κορυφαία ιστορική προσωπικότητα όπως δικαιούται, ακούστηκαν χθες στην μεστή συναισθημάτων αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη. Το καμπανάκι για τον κίνδυνο να σιγήσει το Ιδρυμα, ήχησε.

Το Ιδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος χρειάζεται 250.000 ευρώ το χρόνο για να εξακολουθήσει να λειτουργεί, τόσο ως προς το ερευνητικό όσο και ως προς το μνημειακό του χαρακτήρα. . Το Ιδρυμα έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αρχείο και βιβλιοθήκη, ψηφιοποίησε 60.000 τεκμήρια, πραγματοποιεί συνέδρια, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτό τον καιρό ολοκληρώνονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ οι εργασίες τσην οικεία του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλεπά που από την άνοιξη θα λειτουργεί ως μουσείο παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες του Ελευθερίου Βενιζέλου ακόμη και την χρυσή πένα που χρησιμοποίησε για να υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών.

Ομως το Ιδρυμα έχει αποστερηθεί πλέον από κάθε πόρο για τη λειτουργία του. Τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ, οι δέκα συνεργάτες είναι9 απλήρωτοι επί μήνες. Φέτος πήρε μόνο 60.000 από τη Βουλή η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του Μουσείου. Συγκινητικές ήταν οι αναφορές που έγιναν κατά τη χθεσινή συγκέντρωση-συνέντευξή Τύπου για την ανάδειξη του προβλήματος. «Λένε πως το μπόι τελειώνει στον λαιμό και ότι από εικεί και πάνω αρχίζει το ανάστημα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν από τις συγκλονιστικότερς πολιτικές προσωπικότητες που έβγαλε η Ελλάδα. Για αυτό και δε θα έπρεπε να είναι εδώ το Ιδρυμα Βενιζέλου ως επαίτης αλλά το ίδιο το κράτος για να μας πει πως θα το στηρίξει» δήλωσε η συγγραφέας Μάρω Δούκα.

Συγκλονιστικός ήταν και ο διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης ο οποίος δήλωσε « Τα φώτα του Ιδρύματος τρεμοσβήνουν»...