08 Δεκεμβρίου 2013

Εγκρίθηκε με 153 «ναι» ο προϋπολογισμός-Σαμαράς: Σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους 300 εκ απ' το πλεόνασμα - ΒΙΝΤΕΟ

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ολοκληρώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2014, του κορυφαίου νομοθετήματος, με ονομαστική ψηφοφορία.
Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, αλλά τον Ιανουάριο, αν και το ΥΠΟΙΚ επιμένει πως την επόμενη βδομάδα θα κλείσουν όλα τα θέματα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα που θα έρθουν στην Ελλάδα και η εκταμίευση της δόσης θα αποφασιστεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Από τη διαδικασία προέκυψε ότι ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Απών ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ «παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.

Οσον αφορά στον Αρη Σπηλιωτόπουλο, μετά την ψηφοφορία ανακοινώθηκε επιστολή του στην οποία ανέφερε ότι απουσιάζει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και πως εάν συμμετείχε στην ψηφοφορία θα ψήφιζε υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού. Ωστόσο η επιστολική ψήφος που έστειλε δεν θεωρήθηκε έγκυρη και το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Μερικά βασικά «μεγέθη» του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος
  • Ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ, έναντι ύφεσης που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4% το 2013
  • Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,6% του ΑΕΠ (2,8 δισεκατομμύρια ευρώ), έναντι στόχου 1,5% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο. Σημειώνεται πως για το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά στα 812 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), έναντι αρχικού στόχου 344 εκατομμυρίων
  • Μείωση της ανεργίας στο 26 % (στο 24,5% σε εθνικολογιστική βάση, από 25,5%)
  • Ανακοπή της αυξητικής τάσης του δημοσίου χρέους με περιορισμό του στο 174,8% του ΑΕΠ (320 δισ. ευρώ), έναντι 175,5% του ΑΕΠ, φέτος (321 δισ. ευρώ).
Ολόκληρο το τότε προσχέδιο του ΥΠΟΙΚ ΕΔΩ

Σαμαράς: «Προϋπολογισμός ανάκαμψης και ελπίδας»

Εξερχόμενος από τη Βουλή και μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός «ανάκαμψης και ελπίδας» και χαρακτήρισε την ψήφισή του σημαντικό βήμα για την πατρίδα.



Νωρίτερα οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «επαναστάσεις» στην οικονομία που θα φέρουν την «ανάσταση της πατρίδας».

Σκληρή επίθεση Σαμαρά σε Τσίπρα-Σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους το πρωτογενές πλεόνασμα

Εστιασμένη στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τον οποίο κατηγόρησε για “αθεράπευτο λαικισμό”, ενώ του καταλόγισε προσπάθεια για χρεοκοπία της χώρας.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Υπηρετείτε τις εμμονές σας και παράγετε φανατισμό, σας ενόχλησε ότι μιλήσαμε για τις επιτυχίες της Ελλάδας, σας προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό και αμφισβητείται τις επιτυχίες της χώρας. Σας χαροποιούσε το Grexit, ενώ τώρα στεναχωριέστε για το Grecovery, σας στεναχωρεί που αλλάξαμε πορεία στο καράβι. Αυτά είναι κακοπιστία και τύφλωση από ιδεοληψία. Είσαστε μισαλλόδοξοι στις επιτυχίες της χώρας και αυτό σας οδηγεί σε λάθος αντιπολίτευση. Δεν ψηφίσατε καμία περικοπή σπατάλης που φέραμε. Καλλιεργείτε σύγχυση στην κοινή γνώμη με ψέματα που αξιοποιούν οι λαικιστές”.

Σας θυμίζω τα ψέματα που λέγατε, είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Πρώτο, ότι θα φορολογηθούν τα ακίνητα με μεγαλύτερους φόρους που θα φθάνουν στη δήμευση. Με το νέο φόρο ακινήτων το 75% των φορολογουμένων, θα πληρώσει λιγότερα από το 2013 και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, δεν θα πληρώνεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ είναι και από τους χαμηλότερους διεθνώς. 

- Δεύτερο ψέμα ότι θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Οι κατοικίες των ανέργων, των φτωχών και των μικρομεσαίων, θα προστατευθούν. Αυτή είναι η δική μας θέση. 

- Επίσης, ότι θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, είναι έγκλημα και μόνο να το υπονοείτε... Αντίθετα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο θωρακισμένες. Τώρα θα αρχίσει να αποκαθίσταται και η ρευστότητα που καθυστέρησε όχι από δική μας ευθύνη.  

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση έκανε επανάσταση:

- Πρώτον, με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε και εξήγησε ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν θα χρειαστεί δανεικά, για να βγάλει τις ανάγκες της. Είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να αποδεσμευτούμε από το Μνημόνιο. Το δέχονται όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ.

- Εξαλείφουμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και διορθώνουμε έτσι μακροχρόνιες αδυναμίες της οικονομίας

- Πετύχαμε τους στόχους του προυπολογισμού στις δαπάνες, στα έσοδα, στην ύφεση, στην πάταξη φοροδιαφυγής. Υπήρξε υστέρηση στην ανεργία, που όμως σταθεροποιήθηκε στο 27% και από του χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Η σημαντικότερη επανάσταση, όμως, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στροφή στην ανάκαμψη. Σχεδόν όλοι προεξοφλούν ότι το 2014 θα είναι έτος επιστροφής στην ανάκαμψη έπειτα από έξι οδυνηρά χρόνια, ανάκαμψης που θα γίνει με δικές μας δυνάμεις.

Είναι αυτό, είπε ο κ. Σαμαράς, μία πραγματική επιτυχία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας έτσι στήριξη στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε βολές από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες από το λαό, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο και βάζουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

Δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα, γιατί εμείς το εμποδίσαμε, όπως επίσης δεν χρεοκόπησε η εξωστερέφεια και η ανταγωνιστικότητα. Έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη αναδιάρθωση χρέους που έχει γίνει παγκοσμίως και χωρίς να χρεοκοπήσουμε, είπε ο κ. Σαμαράς.

Για την Παιδεία, σημείωσε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει χάσει 800.000 θέσεις εργασίας, εμείς ασχολούμαστε με μερικές εκατοντάδες στον δημόσιο τομέα.

Υπαινίχθη ότι “κάποιοι από αυτούς που χάνουν τις θέσεις τους είναι συνεπώνυμοι”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κυκλώματα συγγενών που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Θέλετε κλειστά τα πανεπιστήμια αν κινδυνεύσετε να χάσετε τον έλεγχο” είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς να κατονομάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς έκανε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής «ενοχλεί, εκνευρίζει τους λαϊκιστές οι οποίοι πυροδοτούν την κοινωνική έκρηξη αλλά η κοινωνία δεν σας ακούει! (ακούγεται φωνή ΣΥΡΙΖΑίου να λέει "μας ακούει, μας ακούει") Σας ακούει; 30-40 ήταν απ' έξω σήμερα!», αναφερόμενος στη διαδήλωση που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού.

Θα τα αλλάξουμε όλα, θα προχωρήσουμε σε πείσμα όλων αυτών των αντιστάσεων, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τα επόμενα βήματα για το 2014:

- Θα λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, αφού επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο. 

- Θα δοθεί επιστροφή από το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία, 200 εκατομμύρια θα πανε στους χαμηλοσυνταξιούχους και 100 στους ένστολους. Εμείς δίνουμε ελπίδα στην κοινωνία, ενώ εσείς την θέλετε σε απόγνωση, είπε, απευθυνόμενος πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ.

- Η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές

Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας. Εφέτος ξεπεράσαμε τους στόχους, θα τους ξεπεράσουμε και του χρόνου, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Παράλληλα, όσο ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη.