04 Δεκεμβρίου 2013

Αυτούς υποστηρίζουν τα γίδια: 20.000 δανειολήπτες μπορούν να πληρώσουν, αλλά κρύβονται πίσω από το νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται 20.000 δανειολήπτες που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώνουν κανονικά το χρέος τους βρίσκουν καταφύγιο στο νόμο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και προκλητικές περιπτώσεις πελατών οι οποίοι, ενώ έχουν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν τα χρέη τους καλυπτόμενοι από το σημερινό νομικό καθεστώς.

Η κατηγορία αυτών των δανειοληπτών είναι ο πρώτος στόχος των τραπεζών, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, σε περίπτωση μερικής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα σπεύσουν να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, δεδομένου ότι αναμένεται να εξαιρεθούν από την προστασία που υπάρχει σήμερα για την πρώτη κατοικία λόγω των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων τους.

Σκορδάς: Δεν θα προστατευθεί η κατοικία όταν...

«Κανένας οικονομικά αδύναμος δεν έχει να φοβάται για την πρώτη του κατοικία», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκορδάς σε συζήτηση για το τελικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, τόνισε ότι είναι λάθος να συζητούνται -αυτή τη στιγμή που εξελίσσεται η συζήτηση- τεχνικές παράμετροι του ζητήματος, αναφέροντας ότι το θέμα των πλειστηριασμών δεν θα μείνει ακάλυπτο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ακόμη ότι οι Έλληνες δανειολήπτες απολαμβάνουν της υψηλότερης προστασίας σε όλη την Ευρώπη.

Διευκρίνισε, όμως ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, όταν χρωστάς στο ΙΚΑ ή στην εφορία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε λάθος του ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική πρόταση που έγινε χθες, διότι, όπως είπε, είναι θέμα συνταγματικό να μπορείς να παρεμβαίνεις στις συμβάσεις μεταξύ τρίτων.

Δείτε τα βίντεο από τον ΑΝΤ1: